Local

Fermierii ieseni primesc consultanta gratuita de la Uniunea Europeana

Publicat: 27 nov. 2011
1

@ Peste 6.000 de agricultori din judetul Iasi au beneficiat de consultanta pentru accesarea fondurilor europene pe investitii in fermele de semi-subzistenta @ Costul serviciilor de consiliere si consultanta pentru agricultori este, in medie, de 312.000 euro pe fiecare judet @ In timp ce sprijinul expertilor in consultanta este gratuit, cursurile pe care sunt nevoiti sa le faca agricultorii pentru accesarea banilor europeni costa 200 lei fiecare

Agricultorii din Iasi, cu varste cuprinse intre 18 si 62 ani, pot beneficia gratuit de servicii de consiliere si consultanta in vederea obtinerii de finantari nerambursabile pentru sprijinirea fermelor de semi-subzistenta. In aceasta privinta, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a contractat doua societati pentru cele sapte regiuni de dezvoltare ale tarii. Responsabila cu servicii de consultanta pe Iasi, impreuna cu toata regiunea Nord-Est, este SC RGIC Consultanta SRL din Bucuresti. Cei doi prestatori au incheiat cu MADR sapte contracte, a caror valoare totala este de 12.415.223 euro, echivalentul a 51.750.374 lei, ceea ce inseamna, in medie, cate 312.000 euro pe judet. Cele 12,4 milioane de euro sunt alocate pentru consilierea a 50.000 de agricultori la nivelul intregii tari.

In Iasi, lista expertilor care consiliaza fermierii pentru accesarea banilor europeni cuprinde 25 de persoane, care evalueaza in functie de mai multi factori daca respectivii agricultori sunt eligibili pentru finantare si valoarea fondurilor care le pot fi acordate. Dupa intocmirea dosarelor, depunerea cererii de finantare se face la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), care isi da acordul si efectueaza platile.

La nivelul judetului Iasi, firma contractata are 10 puncte de lucru, in care cei 25 de experti au oferit consultanta gratuita pentru aproximativ 6.000 de agricultori. In cadrul ultimelor actiuni intreprinse in Iasi in acest sens, la Halaucesti si la Belcesti, de saptamana trecuta, au fost solutionate peste 300 de cereri ale fermierilor. Pentru accesarea fondurilor pe masura sprijinirii fermelor de semi-subzistenta este necesara si o instruire minima a agricultorilor. Camera Agricola Iasi poate acorda cursuri de calificare pentru toate tipurile de activitati agricole eligibile masurii de finantare, pe un cost de 200 lei pe curs. Aceste cursuri sunt autorizate atat de MADR, cat si de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

Comentarii
Adauga un comentariu