Titlurile zilei

Fermierul lipovean Iulian Marcu, din Iași, a cumpărat 100 de bondari pentru polenizare. Roșiile naturale vor fi polenizate cu ajutorul acestor insecte și va obține un profit de 10.000 de lei – FOTO, VIDEO

Publicat: 06 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierul lipovean Iulian Marcu din Iași a cumpărat 100 de bondari pentru polenizare. Roșiile naturale vor fi polenizate cu ajutorul acestor insecte și va obține un profit de 10.000 de lei - FOTO VIDEO
Fermierul lipovean Ionuț Marcu, din Iași, explică cum polenizează roșiile naturale bondarii aduși din Olanda, pentru care a plătit 500 de lei

Fermierul lipovean Iulian Marcu, din Iași, a adus direct din Olanda 100 de bondari care polenizează roșiile naturale. Fermierul din Iași a plătit 500 de lei pentru bondari pentru polenizare, dar va câștiga cu aproximativ 10.000 de lei mai mult față de cât ar fi câștigat dacă nu folosea bondarii. Roșiile din serele producătorului care vor fi polenizate sunt astfel sută la sută naturale, cu ajutorul acestor insecte.

Fermierul lipovean Iulian Marcu, din Iași, a adus direct din Olanda 100 de bondari care polenizează roșiile naturale. Fermierul din Iași a plătit 500 de lei pentru bondari pentru polenizare și estimează că anul acesta va obține un profit de 10.000 de lei față de anul trecut. Roșiile naturale pot fi produse natural cu ajutorul acestor insecte, iar producția crește cu 20 la sută, potrivit specialiștilor. Stimularea manuală cu produse speciale a roșiilor din serele producătorului a fost înlocuită cu polenizarea naturală pe care o fac bondarii. Ionuț Marcu a aflat despre polenizarea cu ajutorul bondarilor de la alți legumicultori care au fost mulțumiți după ce au utilizat această metodă nouă, naturală.

Bondarii aduși din Olanda de fermierul lipovean Iulian Marcu pot fi utilizați pe o suprafață de 2.000 de metri pătrați cu roșii naturale

În serele fermierului lipovean Iulian Marcu, din orașul Târgu Frumos, e mare agitație. Bondarii lucrează de zor în serele din Târgu Frumos. Din momentul în care a adus bondarii din Olanda, în urmă cu câteva zile, fermierul din Iași este fascinat de hărnicia lor. Cheltuielile făcute pentru achiziția celor 100 de bondari pentru polenizare sunt mici, iar profitul este garantat.

„Muncesc încontinuu. Uitați-vă, nu stau deloc. Zboară pe fiecare plantă, polenizează până mor. Am înțeles că fac polenizare vreo două luni și apoi cad singuri, nu mai sunt buni. Eu am pus o cutie cu 50 de bondari în solarul de aici, unde am 1.300 de metri pătrați, iar o cutie în celălalt solar, de 1.000 de metri pătrați. Eu am dat doar 250 de lei pentru o cutie”, a spus fermierul lipovean Iulian Marcu.

Fermierul din Iași folosea în anii trecuți stimulente pentru creșterea roșiilor pentru care plătea câteva mii de lei

Fermierul lipovean Iulian Marcu, din Târgu Frumos, spune că în anii trecuți polenizarea o făcea manual. Această activitate de polenizare a roșiilor naturale din serele producătorului îi lua mult timp și costa mai mult.

„Plăteam 60 de lei pentru stimulator, îl foloseam o dată și trebuia să stimulez roșiile cam o dată la 4 zile. Pierdeam foarte mult timp așa, era mai greu pentru noi. Acum totul e natural, bio, am plătit mai puțin pentru stimularea făcută de bondari. Noi încercăm să ne orientăm foarte mult spre natural, am redus stropirile. Doar dacă avem vreun dăunător care nu poate fi combătut altfel le folosim”, spune Iulian Marcu.

Fermierii care utilizează bondarii pentru polenizare obțin o producție cu 20 la sută mai mare la tomate

Bondarii au nevoie de polen ca sursă de proteine pentru întreținerea coloniei și de nectar, ca sursă energetică. De aceea fiecare bondar ajunge la floare și o polenizează. Bondarii pentru polenizare au activitate cât timp e lumină afară, iar un randament bun al polenizării se obține dacă sunt folosiți în spații închise, sere sau solarii.

„Legumele ies mari, chiar dacă existau discuții pe tema asta, am văzut că roșiile sunt mari, zemoase, gustoase și naturale. Randamentul e de sută la sută și nu suntem nevoiți să mai căutăm oameni care să ne ajute cu polenizarea la fiecare plantă în parte”, a mai spus Iulian Marcu.

Fermierul lipovean Iulian Marcu, din Iași, estimează un profit de 10.000 de lei după utilizarea bondarilor care polenizează roșiile

Fermierul a aflat de productivitatea bondarilor de la alți legumicultori care i-au folosit deja și au fost mulțumiți de producția de legume, înregistrând profit. Astfel, după ce bondarii polenizează tomatele, producția de roșii crește cu 20 la sută. Iulian Marcu estimează o producție de 6 tone de roșii, mai mare față de anul trecut.

„Am plantat 3.000 de fire în fiecare solar pentru care am plătit 7.000 de lei. Eu am în total solarii pe o suprafață de 8.000 de metri pătrați. Noi folosim soiul de roșii Rosalinda pentru că e rezistent la virusul mozaic. E un fel de COVID-19 pentru legume, distruge tot și nu există soluții pentru distrugerea lui. Cu tuta absoluta ne mai descurcăm”, spune Iulian Marcu.

Afacerea cu legume a fermierului din Târgu Frumos, dezvoltată cu fonduri europene în valoare de 40.000 de euro

Iulian Marcu este legumicultor cu experiență din comunitatea de lipoveni, din orașul Târgu Frumos, recunoscuți pentru produsele de calitate. Fermierul provine dintr-o familie de legumicultori, din zona Pașcani, și povestește că în urmă cu 15 ani s-a căsătorit și împreună cu soția sa au dezvoltat afacerea cu legume din Târgu Frumos. A obținut fonduri europene în valoare de 40.000 de euro în cadrul submăsurii 6.1- Instalarea tinerilor fermieri, iar banii i-a folosit pentru a moderniza serele cu legume.

„Am scos vechile solarii și am refăcut totul. Acum totul e pe schelet metalic, sunt moderne. Sperăm ca anul acesta să avem producție până în noiembrie”, a spus fermierul lipovean.

Producătorul din Iași a investit alți 3.000 de euro obținuți prin programul „Tomata”, în modernizarea sistemului de încălzire

Fermierul lipovean Iulian Marcu, din Iași, a obținut alți 3.000 de euro în cadrul programului „Tomata” pe care i-a folosit pentru modernizarea sistemului de încălzire a serelor, pe timpul iernii. Anul acesta s-au înscris în cadrul programului 80 de legumicultori din Târgu Frumos, în total fiind depuse la Direcția Agricolă Iași 154 de cereri din partea producătorilor din Iași. Iulian Marcu spune că a ieșit pe piață cu primele roșii naturale pe care le-a vândut cu prețuri cuprinse între 8 și 10 lei kilogramul. Acesta spune că prețurile vor scădea în următoarea perioadă.

„Soția merge la piață, la CUG. Noi am fost tot timpul acolo. La angro vindem cu 8 lei kilogramul de roșii naturale. Avem de vreo două săptămâni producție. Noi tot ce am avut, am vândut în Iași, în fiecare an. Mai avem și castraveți, ardei”, spune producătorul din Iași.

Adauga un comentariu