News Flash:

Fertilizarea in vitro

11 Februarie 2008
7141 Vizualizari | 2 Comentarii
• Sterilitatea de cuplu afecteaza aproximativ 10 la suta dintre cupluri si se estimeaza ca, anual, doua milioane de noi cupluri se confrunta cu aceasta problema, iar numarul lor este in crestere • "Sterilitatea de cuplu este definita ca fiind lipsa conceptiei dupa un an de zile de contact sexual neprotejat. Sterilitatea nu este numai o problema a femeii. In realitate, capacitatea reproductiva a barbatului a fost gasita deficienta in nu mai putin de 50 la suta din cuplurile infertile. Evaluarea factorului masculin trebuie sa aiba loc la fiecare cuplu venit la consultatie pentru infertilitate si trebuie facuta intotdeauna la inceputul investigatiei cuplului. In cazul unei astfel de consultatii se urmareste diagnosticul si tratamentul cauzelor infertilitatii folosind metode adecvate de evaluare si terapie, furnizarea de informatii corecte pentru cuplu, educarea cuplului asupra sistemului reproductiv, informarea acestuia in mare asupra potentialului fertilitatii pe care acesta il are si sa-i ofere suportul emotional pe care il necesita. Consilierea cuplului in ceea ce priveste momentul potrivit pentru intreruperea investigatiilor si a tratamentului este la fel de importanta", a declarat prof. dr. Mircea Onofriescu • Pacientele tinere care se trateaza pentru neoplazii (cancere) diverse cu citostatice sau radioterapie isi pot recolta si stoca in banci de ovocite celulele germinale care ulterior pot fi folosite pentru fertilizare in vitro

Sterilitatea de cuplu afecteaza aproximativ fiecare al zecelea cuplu si se estimeaza ca, anual, doua milioane de noi cupluri se confrunta cu aceasta problema, iar numarul lor este in crestere. Initial, s-a crezut ca sterilitatea este o problema a femeii, dar studiile au demonstrat contrariul. "Sterilitatea de cuplu este definita ca fiind lipsa conceptiei dupa un an de zile de contact sexual neprotejat. Sterilitatea nu este numai o problema a femeii. In realitate, capacitatea reproductiva a barbatului a fost gasita deficienta in nu mai putin de 50 la suta din cuplurile infertile. Evaluarea factorului masculin trebuie sa aiba loc la fiecare cuplu venit la consultatie pentru infertilitate si trebuie facuta intotdeauna la inceputul investigatiei cuplului. Investigarea factorului masculin este usoara, ieftina si are ca rezultat integrarea intr-o anumita categorie de diagnostic. In cazul unei astfel de consultatii se urmareste diagnosticul si tratamentul cauzelor infertilitatii folosind metode adecvate de evaluare si terapie, furnizarea de informatii corecte pentru cuplu, educarea cuplului asupra sistemului reproductiv, informarea acestuia in mare asupra potentialului fertilitatii pe care acesta il are si sa-i ofere suportul emotional pe care il necesita. Consilierea cuplului in ceea ce priveste momentul potrivit pentru intreruperea investigatiilor si a tratamentului este la fel de importanta", a declarat prof. dr. Mircea Onofriescu, director de cercetare-dezvoltare la Maternitatea Cuza Voda.

Primul copil in eprubeta


Tratamentul infertilitatii prelungite s-a modificat substantial odata cu aparitia fertilizarii in vitro. Desi fertilizarea oului uman in laborator a fost descrisa pentru prima data de catre Edwards, Septoe si Purdy in 1970, abia in 1978 s-a nascut primul copil in eprubeta. De atunci fertilizarea in vitro s-a dezvoltat si simplificat pentru a deveni o parte standard a tratamentului disponibil in clinici medicale de specialitate. Medicii de specialitate au precizat ca exista trei proceduri de conceptie asistata: inducerea dezvoltarii foliculare multiple, prepararea unei suspensii de sperma cu motilitate normala si combinarea gametilor masculini si feminini. "In majoritatea cazurilor, formarea foliculilor ovarieni multipli este indusa pentru a incerca imbunatatirea modalitatilor de conceptie. Foliculilor li se permite sa ovuleze in mod spontan sau oocitele sunt colectate chirurgical. Dezvoltarea foliculara multipla aduce cu sine riscul unei sarcini multiple. In ceea ce priveste prepararea unei suspensii de spermatozoizi cu motilitate normala, exista cateva metode de preparare a spermei pentru fertilizarea in vitro si alte procedee asociate. Acestea separa sperma din plasma seminala si utilizeaza abilitatea naturala de deplasare a spermatozoizilor", a spus medicul de obstetrica-ginecologie Onofriescu.

Fertilizare in vitro

In fertilizarea in vitro exista cinci etape de baza: stimularea ovariana, monitorizarea cresterii foliculilor si aprecierea momentului pentru recoltarea ovocitelor, procedeul de colectare a ovocitelor care se face de obicei sub control ecografic, dar si prin laparoscopie, fertilizarea in laborator, transferarea a 1-3 embrioni in cavitatea uterina. "Perspectiva unei sarcini multiple creste, dar diagnosticul clar al numarului de feti este initial dificil si, de aceea, cuplul are nevoie de consiliere si suport. Rata succesului fertilizarii in vitro si a transferului embrionar necesita inca imbunatatiri. O posibila cale de crestere a ratei de succes este utilizarea tehnicilor de crioconservare. Utilizarea ciclurilor stimulate conduce la recuperarea multor oocite si producerea de embrioni multipli. Producerea de embrioni multipli si transferarea unui numar de 2-3 in ciclul de tratament face ca embrionii in exces sa poata fi conservati si utilizati in ciclurile urmatoare, probabil cand situatia endocrina a ciclului natural este mai favorabila. De aceea, eficacitatea recuperarii unui singur oocit poate fi imbunatatita, iar modificarile de sarcina multipla pot fi minimalizate. Cu toate acestea, crioconservarea embrionului uman ridica probleme etice si legale privind conservarea vietii umane si destinatia embrionului inlocuit. Statusul embrionului pentru cercetare, adica al acelui embrion creat in mod special in scopul cercetarii, trebuie corect evaluat inainte ca aceasta tehnica sa ia proportii", a declarat prof. dr. Mircea Onofriescu.

Inseminarea artificiala


Prima inseminare artificiala cu sperma sotului a fost facuta in anul 1970, fiind efectuata intr-un caz de malformatie peniana care nu permitea ejacularea. Exista doua tipuri de inseminare artificiala: inseminarea cu sperma sotului, in care sperma acestuia este plasata direct pe col, vagin, si inseminarea intrauterina, in care sperma este centrifugata, spalata si incubata anterior injectarii in cavitatea uterina. "S-au adoptat diverse modele pentru a stabili modul de predictie al timpului de ovulatie, precum si cand sa se realizeze inseminarea, ca de exemplu: curba termica - metoda abandonata in prezent, examinarea colului - posibila si ieftina, ce poate fi facuta si de pacienta, evaluarea cresterii foliculare prin ecografie endovaginala - metoda cea mai folosita in prezent. Este necesara o monitorizare atenta in cazul utilizarii stimularii ovariene si a inseminarii intrauterine. Au fost inregistrate succese prin combinarea inseminarii intrauterine cu uperovulatia, insa aceasta poate determina cresterea riscului unor sarcini multiple din cauza dificultatii de control al oocitelor eliminate", a precizat directorul de cercetare-dezvoltare de la Maternitatea Cuza Voda.

Prelucrarea spermei

Pentru inseminarea artificiala efectuata in vitro prin inseminare intrauterina, cat si in vitro prin fertilizare in vitro, este necesara injectare subzonala, injectare intracitoplasmatica a spermei. Dupa cum a afirmat prof. dr. Mircea Onofriescu, scopul prelucrarii spermei este mai ales de selectare a spermatozoizilor cei mai competitivi. "De-a lungul timpului au fost descrise numeroase metode de prelucrare a spermei, dar cele mai utilizate sunt cele de spalare si tehnica Percoll. Injectia subzonala a spermei poate fi folosita in caz de esec repetat al fertilizarii. In medie, 3 spermatozoizi sunt injectati in spatiul perivitelin al gametului feminin, ovocitul. Rata fertilizarii este de 39 la suta si rata sarcinii este de numai 5 la suta, in seriile mari. Majoritatea studiilor au folosit aceasta tehnica dupa insuccesul unei incercari de fertilizare in vitro. O a doua incercare ar fi posibila inaintea utilizarii micromanipularii, exceptand cazul oligospermiei extreme. Injectia intracitoplasmatica a spermei consta in injectarea directa a unui singur spermatozoid in ooplasma oocitului. Aceasta permite o rata a fertilizarii intre 51 si 57 la suta, mai mare decat injectarea subzonala (cu o rata a fertilizarii cuprinsa intre 14 si 36 la suta), care compenseaza rata mare a distrugerii oocitului", a declarat prof. dr. Mircea Onofriescu. Dupa cum a precizat acesta, sarcinile pot fi obtinute in caz de oligospermie extrema sau astenospermie, in caz de infertilitate imunologica si oprire spermatogenica sau chiar cu spermatozoizi imobili obtinuti prin biopsie testiculara. Rata malformatiilor nu este mai mare la copiii nascuti dupa injectare intracitoplasmatica, comparativ cu copiii nascuti dupa fertilizarea in vitro.

Donarea de sperma

Complexele probleme ale infertilitatii masculine si scaderea disponibilitatii pentru adoptia copiilor au crescut interesul fata de donatorii de sperma. Metoda ridica multiple probleme etice si medico-legale si acceptul ambilor parteneri este absolut necesar. "Donarea de sperma nu garanteaza fertilizarea. Pentru sperma proaspata, rata de succes este de 70 la suta pe o durata de 5-6 cicluri, iar pentru sperma congelata rata este mai mica. Cuplul trebuie atentionat ca incidenta malformatiilor congenitale este aceeasi cu cea din populatia sanatoasa. In viitor, tehnici tot mai sofisticate vor identifica cauze ale infertilitatii masculine nediagnosticate astazi. Studiile receptorilor spermatozoizilor vor evidentia deficientele interactiunii sperma-ovocit. Sarcina va putea fi o bucurie pentru barbatii cu spermatozoizi fara mobilitate, imaturi sau anormali si cu o concentratie in sperma sub 100.000 pe mililitru", a declarat medicul Onofriescu. Donarea de ovocite este o alta metoda pentru obtinerea de embrioni in cazul pacientelor care dupa unele interventii chirurgicale au ramas fara ovare. Pacientele tinere care se trateaza pentru neoplazii (cancere) diverse cu citostatice sau radioterapie isi pot recolta si stoca in banci de ovocite celulele germinale care ulterior pot fi folosite pentru fertilizarea in vitro.

Mama-surogat


"O situatie mai rara, dar care este din ce in ce mai mult cunoscuta este situatia de mama purtatoare sau mama-surogat. Mama purtatoare sau mama-surogat este acea femeie care accepta sa poarte o sarcina in locul unei femei infertile si sa aiba un copil pentru aceasta, in urma unui contract cu respectivul cuplu infertil. Aceasta solutie extrema este adoptata atunci cand o femeie ovuleaza, dar nu poate duce sarcina la termen. In aceasta situatie, ovocitele sunt fecundate, in vitro, de spermatozoizii sotului, iar embrionul obtinut este transferat in uterul mamei-purtatoare, pregatit pentru gestatie", a spus medicul Onofriescu. Conform unui raport al Societatii Europene de Reproducere Umana si Embriologie din 2003, mamele-surogat nu sufera de probleme emotionale grave nici in timpul sarcinii, nici atunci cand predau copilul parintilor biologici, studiu realizat de cercetatori britanici. Din 34 de mame-surogat intervievate, nici una nu a declarat ca a suferit in momentul despartirii de copilul pe care l-a purtat in pantece noua luni. Mai mult, majoritatea mamelor surogat raman in relatii bune, de prietenie, cu cuplurile carora le poarta copiii. Cinci dintre femeile intervievate au fost mame-surogat nu doar o singura data, sapte erau rude apropiate ale parintilor biologici, iar celelalte 27 nu-i cunosteau pe acestia atunci cand au luat decizia de a deveni mame purtatoare. Cat despre motivele pentru care au ales sa devina mame-surogat, 91 la suta din femeile intervievate au raspuns ca au vrut sa ajute un cuplu care nu poate avea copii, iar 15 la suta s-au bucurat ca sunt insarcinate. O singura mama-surogat a motivat ca a luat decizia pe considerente financiare. Douazeci dintre mamele-surogat au declarat, dupa un an de la nasterea copilului, ca nu simt o legatura speciala fata de acesta, in timp ce 14 au declarat contrariul.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

inseminarea artificiala prelucrarea spermei mama-surogat
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

curiosul  | #29541
Cum se face ca Iasiul,un mare oras si centru universitar al tarii,nu are nici o clinica in care sa se faca FIV?Astfel de clinici exista in Bucuresti,Arad,Cluj,Timisoara,Tirgu Mures,Constanta......probabil si in alte orase...De ce `marii doctori` ai Iasiului nu-si unesc fortele pentru a realiza acest lucru?Poate pentru ca sunt mult prea preocupati de cistigul imediat....o nastere 500 euro,o cezariana 1000 euro...........
titisor pentru curiosul  | #29542
Pentru ca o asemenea investitie uriasa depaseste puterea unul singur om -medic iar altii nu sunt interesati pentru ca ar costa mult si s-ar recupera greu.Apoi mai este vorba si de antrenamentul special care dureaza si costa si abia aici este vorba de ceea ce spune curiosul.Cine s-a pregatit este considerat nebun ca a irosit timp si banii proprii cand acestia se pot castiga usor fraierind publicul ca faci inseminare in uter si de fapt improvizezi...Cine se simte cu musca pe caciula si bazaie mult prin toate ziarele din Iasi?
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3328 (s) | 22 queries | Mysql time :0.204434 (s)