Eveniment-Social

Festival interetnic la Muzeul „Unirii” din Iasi

Publicat: 02 oct. 2019
1

În cadrul unui parteneriat încheiat între Consiliul Judetean Iasi, Asociatia Italienilor din România si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Euronest, în perioada 4-5 octombrie, la Muzeul "Unirii", se va desfasura Festivalul Interetnic International "Confluente 2019", eveniment dedicat promovarii valorilor si traditiilor minoritatilor nationale din România.

Proiectul intercultural, la care participa reprezentanti ai etniilor din tara noastra, va cuprinde atât manifestari cultural-artistice si conferinte, cât si dezbateri pe teme ce tin de probleme ale minoritatilor, diasporei si migratie. Tot în cadrul evenimentului, reprezentantii ADI EURONEST vor descrie în detaliu proiectul "ReConnect Diaspora. Promovarea oportunitatilor culturale în afaceri. Rolul multiculturalismului în dezvoltarea sustenabila a comunitatilor".

La conferinte si worshopuri vor participa reprezentanti ai Guvernului, parlamentari, membri ai Ambasadei Italiei, precum si Sara Cicchinelli, Primarul localitatii Civita d’Antino din Italia.

Vezi si: Lovitura neasteptata in mediul de afaceri din Iasi. Cateva persoane au pus mana pe milioane de euro intr-un mod neasteptat – FOTO

"Temele de dezbatere vor include atât aspecte legate de viata minoritatilor, cât si a diasporei. Problemele celor care aleg sa se desparta de locurile natale pentru a-si duce traiul într-o alta tara se aseamana. Experienta comuna a primilor imigranti italieni veniti în România acum un secol si jumatate si a românilor care astazi pleaca în strainatate pentru un loc de munca, care au format o diaspora atât de numeroasa, constituie subiectul unor dezbateri care sa aduca în atentie aspecte si situatii care astazi pot fi mult mai usor de depasit sau de rezolvat. Este nevoie de astfel întâlniri, dialoguri, în care fiecare sa expuna problema sau situatia cu care se confrunta si, împreuna cu reprezentantii statului, sa gaseasca cele mai bune solutii. Acestea vor putea deveni ulterior modele de buna practica. Va fi un prilej pentru a analiza cât de apropiate sunt experientele migrantilor de ieri si de azi, dintr-o tara sau alta", a afirmat Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi.

Adauga un comentariu