Actualitate

Festivalul cătuşelor se întoarce! Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, îşi doreşte folosirea interceptărilor în anchetele penale

Publicat: 05 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Festivalul cătuşelor se întoarce Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu îşi doreşte folosirea interceptărilor în anchetele penale
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, îşi doreşte folosirea interceptărilor în anchetele penale

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, îşi doreşte folosirea interceptărilor în anchetele penale. Conform unui proiect înregistrat la Camera Deputaţilor, ministrul Justiţiei îşi doreşte ca interceptările pe siguranţa naţională să fie folosite ca probe în dosare penale

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, îşi doreşte folosirea interceptărilor în anchetele penale

Conform presei, Cătălin Predoiu a înregistrat, alături de deputaţii PNL Cristina Traila şi Gabriwl Andronache, la Camera Deputaţilor, un proiect care modifică legea 51/1991 privind securitatea naţională a României. Conform modificărilor aduse, probele care vor fi aduse în baza mandatelor de siguranţa naţională, vor putea fi folosite şi în procesele penale.

Decizia este una extrem de controversata, ţinând cont de faptul că CCR a decis faptul că milioane de romani au fost ascultaţi ilegal de către SRI tocmai prin mandatele de siguranţa naţională. Sesizarea referitoare la mandatele de ascultare naţională a fost făcută la acea vreme de Valeriu Zgonea, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României.

Judecătorii CCR au decis ca probleme trebuie să poată fi contestate

Conform judecătorilor constituţionali care au decis ca fiind ilegale interceptările pe siguranţa naţională, probele obţinute în urma acestora trebuie să poată fi contestate. Concret, probele folosite în dosarele penale şi care erau obţinute prin astfel de metode, trebuia să poată fi contestate, verificate şi anulate. Totuşi, acest lucru nu s-a întâmplat în cazul inregistrariloe făcute de SRI, iar acest lucru ducea la atingerea gravă a drepturilor umane.

Legea lui Predoiu prevede posibilitatea de contestare a acestor probe.

„Din considerentele Deciziei nr. 55/2020 se reține că înregistrărilor rezultate din activitățile specifice culegerii de informații autorizate potrivit Legii nr. 51/1991 li se poate conferi calitatea de mijloc de probă în procesul penal, cu condiția ca prin lege să fie reglementată o procedură clară și adecvată, care să permită verificarea efectivă a legalității lor, atât a mijlocului de probă (înregistrările în cauză), cât și a procedeului probatoriu prin care au fost obținute”, spun inițiatorii legii.

Milioane de români au fost ascultaţi pe mandate de siguranţa naţională

La finalul lunii mai 2018, preşedintele Comisiei de control SRI de la acea dată, senatorul PSD Claudiu Manda, anunţa că în perioada 2005-2016 mai mult de şase milioane de români au fost interceptaţi de SRI, dar şi că a fost sesizat că în 2012 aproape tot Guvernul şi peste 100 de parlamentari au fost interceptaţi. Ulterior, SRI a venit cu precizări. Conform Serviciului Roman de Informaţii, numărul romanilor care au fost sub incidenţa ascultărilor pe motive de siguranţa naţională ar fi mai mic. Pe aceasta premisă, SRI explica faptul că în realitate ‘doar’ aproape 30.000 de romani ar fi fost ascultaţi.

În altă ordine de idei, este bine de menţionat faptul că, indiferent de numărul de romani ascultaţi, 30.000 sau 6 milioane, România este ţara în care au fost cele mai multe solicitări de acest gen aprobate, asta în condiţiile în care România nu se confrunta şi nu s-a confruntat cu ameninţări teroriste.

Adauga un comentariu