Eveniment-Social

Festivalul de jazz „Richard Oschanitzky” – la prima editie

Publicat: 25 mai 1999
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:2793;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Dupa opinia cvasi generala, un festival de jazz, organizat la Iasi in memoria unuia dintre cei mai mari compozitori si interpreti de gen – l-am numit pe Richard Oschanitzky – constituie o onoare. Ideea a fost a cunoscutului muzicolog Alex Vasiliu, actualmente redactor la Studioul de Radio Iasi, un pasionat al muzicii de calitate de toate genurile. De ce s-a zbatut acest impatimit pentru organizarea la Iasi, si nu in alta parte, a unei astfel de manifestari? „A fost cel mai cunoscut muzician roman, compozitor de muzica clasica, corala, religioasa si, in acelasi timp, un mare pasionat al muzicii de jazz. Pianist de exceptie, el a fost printre primii muzicieni de jazz din Romania. A dus peste hotare frumusetea etno-jazz-ului nostru, demonstrind in felul acesta originalitatea fata de tara de bastina. La aceasta daugam faptul ca Iasul se bucura de un mare prestigiu printre iubitorii muzicii de jazz din tara noastra. Este suficient sa amintim numele unor interpreti si sefi de formatii de exceptie. precum Titel Popovici si Romeo Cozma, sau al lui Virgil Popovici”.
Prima editie a Festivalului de jazz „Richard Oschanitzky” se va desfasura in perioada 26-28 mai.Toate manifestarile se vor desfasura in Sala Studio a TVR Iasi. In cadrul acestuia, miercuri, 26 mai, la ora 18, va avea loc o evocare a personalitatii compozitorului si interpretului de exceptie amintit, evocare realizata de Johnny Raducanu, Titus Munteanu, Florian Lungu si Alex Vasiliu. Tot in aceasta sala, a doua zi, la ora 19, va fi organizata o auditie a concertului de jazz sustinut de Richard Oschanitzky, „Blue Brasil”, iar de la ora 21.30, in Hotelul Unirea, se va desfasura concursul studentesc de jazz, in urma caruia vor fi decernate si premiile festivalului.
In incheierea festivalului, vineri, 28 mai, de la ora 19, o formatie extraordinara alcatuita din Nicolae Simion (Germania), Ion Baciu jr. (Suedia), Romeo Cozma, Pedro Negrescu (ambii din Romania) si Johannes Bockholt (Germania) vor sustine un concert.
In cadrul festivalului, organizat de Centrul Cultural German din Iasi, TVR, Ad Mediam si Radio Iasi, vor mai avea loc aniversarea a 20-a a clubului iesean de jazz „Richard Oschanitzky”, inregistrari audio-vizuale inedite etc.
Magda OLTEANU

Adauga un comentariu