Sfatul medicului

Ficatul gras, o boala care afecteaza o treime din populatia planetei!

Publicat: 18 sept. 2012
7

Steatoza hepatica, sau cum se mai spune in popor  „ficat gras” este una dintre cele mai raspandite boli de ficat si consta dintr-un exces de grasime ce se depune in celulele hepatice si le face sa nu mai functioneze normal. Aceasta afectiune este reversibila si se poate trata printr-un regim de viata sanatos si prin consumul anumitor produse naturiste de la Calivita.

Steatoza hepatica, sau cum se mai spune in popor  „ficat gras” este una dintre cele mai raspandite boli de ficat si consta dintr-un exces de grasime ce se depune in celulele hepatice si le face sa nu mai functioneze normal. Aceasta afectiune este reversibila si se poate trata printr-un regim de viata sanatos si prin consumul anumitor produse naturiste de la Calivita.

Semnele si simptomele steatozei hepaticeIn primele stadii ale bolii stetoza hepatica nu exista simptome, cei mai multi pacienti sunt diagnosticati intamplator, cu ocazia unui examen ecografic abdominal de control, unor analize de sange de rutina, sau cu ocazia unui consult medical cu alte motivatii decat cele hepatice.
Simptomele principale in steatoza hepatica avansata sunt: astenie fizica (lipsa de putere), oboseala, somnolenta post prandiala, dureri sau disconfort in epigastru (in capul pieptului), sau in hipocondrul drept (in dreptul ficatului), balonari abdominale.
Steatoza hepatica consta intr-o acumulare de trigliceride in celula hepatica (hepatocit) si are o origine complexa. Grasimile pot proveni in urma unei metabolizari obisnuite de acizi grasi din restul organismului cu stocarea lor in hepatocite, printr-o sinteza crescuta de trigliceride din acetati aparuti din metabolismul etanolului, prin cresterea captarii si tezaurizarii de catre hepatocitul in suferinta a trigliceridelor din alimentatie, prin insuficienta oxidare a acizilor grasi in ficat sau prin incapacitatea hepatocitului de a sintetiza lipoproteine din trigliceride.

In steatoza hepatica se constata ficat marit, nedureros, cu marginea nemodificata si care este singurul semn clinic descoperit la ecografie. Steatoza hepatica poate fi insotita si de o splenomegalie (splina marita). Pofta de mancare este pastrata, apar doar unele fenomene dispeptice ca o consecinta a suferintei gastrice sau pancreatice concomitente. La microscop se observa hepatocite marite in volum, cu depunere de grasime. Probele hepatice sunt normale, uneori insa, in pusee, se constata un nivel crescut al activitatii serice a transaminazelor.

Depunerea de trigliceride in hepatocite este reversibila daca se iau masuri profilactice si terapeutice corecte  precum si adoptarea unui stil de viata sanatos. Agresiunea toxica durabila, netratata, duce la leziuni cronice favorizate de starea morfofunctionala din steatoza hepatocitara, care, in conditii favorizante, poate genera o suferinta hepatica definitiva, cu caracter progresiv steatozic, steatozic inflamator si steatozo-fibrozic, cu trecere in fibroza organizata si dinamica. In anumite steatoze severe se observa insuficienta hepatica cu dureri abdominale, voma, ficat marit, ascita, icter, tulburari neuropsihice (incoerenta, irascibilitate), sindrom hemoragic, cu consecinte grave.

Prin analize medicale de laborator se verifica trigliceride unde valorile normale la barbati sunt 0,5-1,5g/l (0,6-1,7 mmol/l), iar la femei 0,4-1,6g/l (0,45-1,5 mmol/l). In cazul constatarii unui nivel ridicat de trigliceride, este necesar sa se determine daca nu cumva este determinat de obezitate, diabet, alcoolism cronic, insuficienta renala, hipotiroidie, unele medicamente, alimente cu continut ridicat de grasimi etc.

Adauga un comentariu