Magazin

Fidelitatea, cea mai grea incercare pentru femei sau pentru barbati? Cum este perceputa monogamia!

Publicat: 02 iul. 2014

Tu pentru cine crezi ca este monogamia mai grea, pentru barbati sau pentru femei? Psihologia evolutionista a promovat, de-a lungul timpului, ideea ca femeile sunt cele care au predispozitie biologica spre a trai alaturi de un singur partener, iar barbatii sunt aplecati catre promiscuitate, pentru ca asa le dicteaza instinctul.

Daca tinzi sa aprobi aceasta teorie, afla ca studiile recente incearca sa o contrazica, aratand ca si urmasele Evei pot avea un apetit crescut pentru poligamie.

Citeste si 5 intrebari pe care nu ar trebui sa i le pui niciodata iubitului tau. Afla ce il deranjeaza!

Psihologii spun ca infidelitatea sexuala este una dintre obsesiile majore ale umanitatii, clasandu-se pe locul al doilea dupa violenta. Acest lucru nu poate insemna decat ca monogamia este un mod de viata dificil de urmat, fie ca vorbim despre femei sau despre barbati.

Acum ramane intrebarea greu de raspuns: sunt barbatii mai degraba poligami si femeile monogame sau invers?

Femeile se plictisesc mai repede de monogamie

David Bergner, autorul cartii de succes „What Do Women Want? Adventures in the Science of Female Desire” (n.r. „Ce vor femeile? Aventurile Stiintei Dorintei Feminine”), a descris pe larg in lucrarea sa rezultatele unui studiu experimental pentru testarea medicamentului „Lybrido”, menit sa regleze libidoul femeilor casatorite, care nu isi mai doresc relatii intime cu partenerul de viata.

Pe langa eficacitatea pilulei-minune, initiatorii studiului au observat multe lucruri interesante despre modul in care sotiile erei moderne privesc sexualitatea. Unul dintre acestea este ca femeile au tendinta sa isi piarda interesul sexual pentru partener mai repede decat barbatii, atunci cand se afla intr-o relatie monogama (ceea ce nu se traduce neaparat prin infidelitate, ci pur si simplu prin libidoul diminuat de rutina).

Citeste si Si-a impuscat logodnicul in timpul unui joc sexual. Motivul este incredibil

Daca te-ai obisnuit sa auzi ca barbatii tanjesc dupa diversitate sexuala, pe cand femeile nu, afla ca studiul „Lybrido” a mai descoperit si ca reprezentantele sexului frumos sunt excitate de scenariile noi din filmele pornografice si ca le-ar placea mai degraba sa faca sex cu straini, decat cu persoane cunoscute. Aceasta „slabiciune” nu poate sa arate decat ca monogramia nu este nici pe departe usoara pentru femei.

Studiul mai sugereaza o idee cel putin intriganta: daca interesul redus pentru sexul monogam este dictat biologic in cazul barbatilor, el este insuflat pe cale sociala in randul femeilor. De vreme ce sotiile primesc mesaje precum „dorinta sexuala si exprimarea ei nu sunt neaparat lucruri pozitive, ci rusinoase”, ele incep sa simta nevoia de stimuli noi, pentru a-si recapata libidoul.

De ce este monogamia dificila

Intrucat exista femei care sunt fericite schimbandu-si partenerii sexuali frecvent si care pot sa separe dragostea de sex fara nicio implicare emotionala, iar barbatii sunt deja „consacrati” in tendinta lor de a zbura din floare in floare, este evident deja ca monogamia nu este usoara pentru nimeni, indiferent de sex.

Oamenii de stiinta speculeaza ca dificultatea monogamiei izvoraste din faptul ca ea nu vine natural: biologic, toate fiintele vii sunt predispuse la cautarea de mai multi parteneri sexuali, atat pentru a „accesa” cele mai bune gene pentru reproducere, cat si pentru diversificarea ADN-ului generatiilor viitoare.

Asadar, fidelitatea poate fi considerata o aptitudine, de vreme ce unii oameni sunt talentati in acest sens, iar altii neindemanatici. Monogamia este grea, insa studiile arata ca persoanele fidele unui singur partener sunt mai sanatoase din punct de vedere psihic.

Citeste si Ce faci cand o alta femeie vrea sa-l cucereasca pe iubitul tau

Sursa: Ele.roloading...

Adauga un comentariu