Economic Local

Fiecare parlamentar s-a imprumutat de la banci, in medie, cu 268.657 euro

Publicat: 22 feb. 2011
1
Senatorii si deputatii din Parla­men­tul Romaniei au un apetit deosebit pentru creditele oferite de banci, dar au si destui „prieteni” sau „rude” de la care s-au imprumutat in ultimii 10 ani. Suma totala? Peste 126 mil. euro. Dintre cei 469 de parlamentari, mai bine de jumatate au de rambursat sume importante de bani sau figureaza in documentele bancilor ca fidejusori pentru diverse persoane.
Fata de anul precedent, parlamentarii romani au declarat credite sau garantii ban­care „omise” in celelalte declaratii de ave­re. Astfel, din suma totala de 125.898.258 de euro inregistrata, senatorii au contractat imprumuturi de 11.044.895 de euro, iar deputatii au de achitat datorii de 114.853.363 de euro. Daca mergem mai departe si „alocam” creditele in functie de partidul din care alesii fac parte, supre­matia apartine social-democratilor si asta datorita creditelor pe care le are Robert Negoita – parlamentarii PSD au datorii de 87,3 mil. euro, dintre care numai 8 mil. euro apartin celorlalti parlamentari. Senatorii social-democrati au contractat sume de 3 mil. euro, in vreme ce deputatii au 84,2 mil. euro, dupa cum spuneam, impreuna cu Robert Negoita
Democrat-liberalii au credite totale in valoare de 28,8 mil. euro, dintre care cea mai mare parte apartine deputatilor care s-au imprumutat aproape 25 mil. euro. Senatorii se pot lauda numai cu 4 mil. euro. Liberalii sunt mai echilibrati, astfel ca au datorii de 6 mil. euro, impartite echitabil: 3,1 mil. euro la deputati si 2,9 mil. euro la senatori. Parlamentarii UDMR au de achitat datorii de aproximativ 500.000 de euro, deputatii fiind cre­ditati de banci cu 390.751 de euro, diferenta revenind senatorilor. Reprezentantii UNPR din Senat au de achitat peste 1 mil. euro, „independentii” de la Camera Deputatilor au credite de 1,7 mil. euro, iar minoritatile, 574.471 de euro.
Un caz special
Daca in 2009 datoriile totale erau de aproximativ 82 mil. euro, dupa ultimele declaratii aceste sume au ajuns la peste 79 mil. euro. O explicatie privind variatiile acestui „clasament” ar putea fi si litigiile dintre deputatul social-democrat Robert Negoita si Agentia Nationala de Adminis­trare Fiscala, institutie cu care se judeca pentru cateva zeci de milioane de euro. Chiar si in aceste conditii, Robert Sorin Negoita are cele mai importante datorii, fiind pe primul loc cu 79,5 mil.euro, incluzand si creditele unde este garant sau fidejusor al societatilor sale. O mare parte din datorii sunt fata de propriile societati si au fost contractate in anul 2009. De exemplu, catre compania Domus Stil Real Estate, Robert Ne­goita are de pla­tit 2,3 mil. euro, iar catre Domus Stil Construct are de achitat 2,4 mil. euro. Sume mai mici datoreaza societatilor Domus Stil (199.286 de euro), Pro Hotels (212.893 de euro), Pro Confort (227.258 de euro) si Confort Leasing (683.150 de euro). Robert Negoita este in litigiu cu ANAF pentru plata a 33,4 mil. euro, dar procesul fiind pe rol aceasta nu este o datorie certa. Institutiile preferate de la care s-a imprumutat  deputatul social-democrat sunt Piraeus Leasing si Alpha Leasing – peste 10 milioane de euro in perioada 2007-2010.
Prigoana, Boureanu si Udrea
In topul parlamentarilor cu datorii se mentin deputatii democrat-liberali Silviu Prigoana, Cristian Boureanu si Elena Udrea, ale caror datorii insumate sunt de peste 17,3 mil. euro. In ordinea sumelor impru­mutate, Cristian Boureanu are credite de 7,3 mil. euro, cele mai mari sume fiind contractate de la Volksbank (echivalentul a 1,74 mil. euro) in anul 2007 cu scadenta in 2037 si la Credit Europe Bank, un milion de euro care ar trebui platit pana in 2011 fiind acordat in anul 2008. Silviu Prigoana are aproape 7 mil. de platit pen­tru creditele sale si ale sotiei, in special la Banca Transilvania – 2,28 mil. euro, iar Elena Udrea – 3,3 mil. euro credit la BRD.
Alti politicieni milionari in topul creditelor
Lista datoriilor catre banci poate continua cu senatorul liberal Marius Petre Nicoara, care figureaza dator cu aproape 2 mil. euro, banca preferata fiind tot Banca Transilvania. Este urmat la mica distanta de Oana Mizil (deputat PSD) cu datorii de 1,65 mil. euro, dintre care 1,5 mil. euro au fost contractate de la BRD in 2009 cu scadenta in 2011. Valentin Calcan, senator PDL, are credite de 6,1 mil. lei (1,45 mil. euro) la socrul sau Constantin Tanasie – din anul 2010, cu scadenta in 2014. „Fin.ro” va continua prezentarea cre­ditelor parlamentarilor luand in consi­derare bancile creditoare si persoanele fizice care au imprumutat cele mai mari sume alesilor.
Comentarii
  • Astia ori ne cred pe noi fraieri ori ei sunt idioti de tot. Si un copil poate sesiza ca aceste imprumuturi pe care le fac sunt pentru a masca veniturile ilicite obtinute datorita functiei pe care o au.Acesti nesimtiti realizeaza atitea venituri ilicite, incit le convine sa plateasca dobinzi la banci pentru a masca ,cred ei jafurile.Toti vedem aceste magarii, numai cei in drept sa verifice aceste lucruri au orbul gainilor si nu vad ce se intimpla. Nimic nu se va putea face in tara asta atit timp cit nu vor fi eradicate coruptia si jaful asupra bugetului si a bunurilor tarii.

Adauga un comentariu