Local

Fierbere mare pe piata imobiliara. Iesenii incep sa prefere cumpararea unor apartamente

Publicat: 17 oct. 2016
1
@ Daca in ultimii ani, o buna parte din piata era concentrata pe construirea sau cumpararea unor case pe pamant, in ultima perioada, se observa o crestere a preferintelor pentru achizitionarea de apartamente @ Zona centrala ramane in topul preferintelor celor care vor sa faca o investitie imobiliara
 
Constructia de locuinte este o afacere din ce în ce mai profitabila in municipiul Iasi, iar acest lucru este sesizabil chiar si cu ochiul liber. Rasar, ca peste noapte, din ce în ce mai multe blocuri noi, iar alte proiecte de acest gen asteapta aprobare pentru construire de la serviciile de urbanism ale municipalitatii. Jucatorii de pe piata imobiliara ieseana sustin ca, dupa o perioada de cativa ani de criza, in acest domeniu lucrurile au inceput sa se miste, inregistrandu-se o crestere a cererii de apartamente.

Cererea este mai mare decât oferta, mai ales pe zona centrala. Daca vorbim despre preturile de vânzare ale apartamentelor, din ansamblurile rezidentiale, construite în zonele Sf. Lazar, Sf. Andrei si Copou, putem spune ca au crescut semnificativ. Pretul mediu pe un metru patrat construit ajunge la 1.400 Euro, fata de 1.300 Euro cât era în primavara anului acesta”, a spus Claudiu Diaconu, managerul agentiei imobiliare Smart Intermed.
 

Avand in vedere dinamica crescuta a dezvoltarii de noi ansambluri rezidentiale, in multe cazuri, cumparatorii se vad in situatia de a vedea doar pe niste schite tehnice, planuri urbanistice, cum va arata viitoarea locuinta. Pentru a putea prinde un apartament disponibil, acestia trebuie sa semneze antecontractul de vânzare-cumparare, în conditiile în care, pe teren abia s-a sapat fundatia, sau, în cel mai bun caz, exista câteva etaje ridicate „la rosu”. Pentru a putea avea parte de un discount, clientii trebuie sa plateasca integral apartamentul, înca din faza de constructie. O data ce banii au fost virati dezvoltatorului, viitorilor proprietari nu le mai ramâne decât speranta ca termenul de executie va fi respectat si locuinta lor va arata exact asa cum li s-a promis în momentul vânzarii.

„Mai toti clientii sunt sceptici când le prezentam, pe teren, locul unde va fi amplasat blocul, iar pe hârtie le explicam tipurile de apartamente, compartimentarile, finisajele etc. Majoritatea solicita informatii suplimentare, nevenindu-le sa creada ca nu exista nici macar un apartament finalizat, nevândut. Dupa ce se informeaza, revin si cumpara apartamentul în stadiul de proiect sau se reorienteaza pe piata blocurilor vechi”, a adaugat Claudiu Diaconu.
 

Lucrurile stau altfel la periferie
 
Daca ne raportam la zonele periferice ale Iasului, lucrurile stau putin altfel pe piata apartamentelor. Aici, majoritatea clientilor asteapta sa vada apartamentele finalizate si apoi iau decizia de a cumpara, daca acestea corespund cerintelor. Acest lucru este posibil, deoarece raportul dintre cerere si oferta este mult mai echilibrat. Sunt nenumarate ansambluri construite în zonele Popas Pacurari, Miroslava, Horpaz, Lunca Cetatuii, Valea Adânca si Bucium, clientii având de unde alege. Preturile în zonele amintite mai sus difera în functie de infrastructura, pozitie, apropierea fata de strada principala si de mijloacele de transport în comun etc. Acestea sunt cuprinse între 700 si 1000 Euro pe metru patrat.
 
Nu se stie insa cum va evolua aceasta piata si pe viitor, datorita incertitudinilor legate de programul de creditare Prima Casa. „Din informatiile noastre, este posibil ca in luna noiembrie sa fie alocate noi fonduri prin programul Prima Casa. Noi nu primim dosare in asteptare. Din moment ce vom primi fondurile, vom merge pe principiul «primul venit, primul servit». Conditiile de creditare prin programul Prima Casa au ramas aceleasi, avansul minim fiind de 5 la suta din partea cumparatorului. In schimb, ca efect al promulgarii Legii Darii in Plata, la celelalte produse de creditare imobiliara, conditiile au fost inasprite. Daca in trecut banca noastra finanta 85 la suta din valoarea imobilului, in momentul de fata noi finantam 75 la suta sau chiar 50 la suta din valoarea unei proprietati, in functie de calitatea si amplasamentul acesteia”, ne-a declarat un reprezentant al ING Bank Iasi.
 
In plus, reprezentantii BRD au adaugat ca nu vor raspunde favorabil anul acesta tututor cererilor de creditare depuse prin programul Prima Casa. „Plafonul Prima Casa a fost suplimentat incepând cu luna octombrie, dar este insuficient pentru acceptarea tuturor cererilor noi pentru anul 2016. In schimb, asa cum s-a anuntat, programul va continua in 2017, dar sub o forma si in conditii schimbate fata de programul in curs”, ne-a comunicat directorul regional executiv al BRD-GSG Iasi. 
 
In schimb, clientii care doresc sa contracteze un alt tip de credit trebuie sa stie ca, daca apeleaza la serviciile BRD, avansul minim pentru achizitionarea unui imobil este de 15 la suta daca se aduc in garantie mai multe imobile, 25 la suta pentru clientii cu grad de indatorare mai mic de 50 la suta din veniturile lunare si 35 la suta pentru cei care nu se incadreaza in primele doua categorii. In concluzie, cei care nu dispun de banii necesari unei achizitii imobiliare, vor trebui sa mai astepte pentru creditele prin programul Prima Casa sau, daca dispun de jumatate din banii necesari achizitiei unei locuinte, pot opta pentru creditele ipotecare sau imobiliare. 
Comentarii
Adauga un comentariu