Secretele istoriei

Fiinta francmasoneriei – versiunea francmasonilor

Publicat: 17 dec. 2013
3
Ce este francmasoneria? Cautand sa stabilim semnificatia cuvintelor “francmason si francmasonerie” sau “mason si masonerie”, francmasoneria este o societate secreta si am aratat de unde ii vine numele. Dar aceasta nu ne spune nimic despre ceea ce este ea, care ii este fiinta.
“Uniunea masonica – zice o carte de instructie pentru francmasoni – este comunitatea nevazuta – mai presus de granite, de rasa, de culoare, de nationalitate, de clase, de stari, intr-un cuvant, de toate deosebirile din afara dintre oameni, care trece anume chiar peste deosebirile dinauntru de credinta religioasa, de confesiune si de conceptie despre lume – a tuturor personalitatilor din trecut, prezent si viitor, care s-au straduit pentru innobilarea lor si desavarsirea omenirii, potrivit foaienationala.ro.
Definitia aceasta este o copie ad-litteram a definitiei Bisericii crestine, sub forma de comunitate, cu insusirea speciala de nevazuta, cum o infatiseaza protestantismul. Aceasta o accentueaza si mai bine aceeasi carte de instructie masonica prin cuvintele: “Constiinta curat masonica se vadeste, indiferent de semnele din afara de recunoastere dintre membrii lojilor, numai prin faptele morale izvorate din dragostea de oameni, fapte care sunt comune tuturor oamenilor nobili, fie ca se numesc, ori nu, francmasoni.
Intocmai cum Biserica crestina ne vorbeste de o “comunitate a sfintilor” si intelege prin ea societatea nevazuta, curat spirituala, care se intinde si dincolo de moarte, a tuturor piosilor care stau in slujba Dumnezeirii, ceea ce constituie cel mai mare merit al lor, tot astfel si francmasoneria recunoaste comunitatea nevazuta a tuturor celor care voiesc binele, mai presus de orice granita de spatiu si de timp. Vesnic, adica avand putere din cel mai carunt trecut, in timpul de fata si in cel mai indepartat viitor, este numai binele moral. Binele insa, indeplineasca-se in ascuns, pe nevazute, asa ca sa nu stie stanga ce face dreapta”.
Daca francmasoneria ar fi ceea ce rezulta din aceste doua citate, ar insemna ca ea este o societate filantropica, de o impunatoare inaltime morala, avand numai neajunsul de care sufera orice morala, care nu se altoieste pe religie, adica de a nu-si putea ajunge si implini scopul urmarit, oricat ar fi el de sublim, … dar francmasoneria este cu totul altceva decat ceea ce crede instructiunea masonica ca ne infatiseaza.
Adauga un comentariu