Actualitate

Filantrop pe banii statului – FOTO

Publicat: 04 mart. 2010
1

@ Un afacerist iesean a reusit sa iasa din tiparele create pana acum @ Fara sa fie preocupat catusi de putin de interesul propriu, de masinile luxoase si de bunastarea pe care i-o ofera afacerea pe care o conduce, presedintele Grupului Kosarom sustine ca tot ce a facut a fost din dorinta pura de a ajuta statul @ Vazut in situatia de a renunta la aproape o mie de hectare, Lucian Apostol, fiul fostului senator Neculai Apostol, fondatorul Kosarom SA, sustine ca Agricola SA Targu-Frumos exista datorita impulsului patriotic de a ajuta statul si de a plati impozite si taxe pentru a imbogati bugetul tarii @ Totusi, trebuie mentionat faptul ca de pe urma terenului pentru care Agricola SA plateste o redeventa relativa statului, s-au  incasat subventii si despagubiri semnificative si s-au putut lua credite preferentiale, subventionate tot de stat cu 30 la suta

In timp ce majoritatea oamenilor de afaceri isi urmaresc interesul propriu si se straduiesc sa faca bani pentru a-si putea satisface mofturile in materie de masini de ultima generatie, pentru a putea plati copiilor scolile scumpe din strainatate, pentru a-si putea permite sa faca sotiilor cadouri scumpe sau pur si simplu pentru a se putea gandi linistiti la perioada de dupa retragerea din mediul de afaceri, exista un afacerist care sustine ca tot ce a facut pana acum a facut pentru a ajuta statul, dupa cum rezulta dintr-un comunicat de presa transmis redactiei. Vazut in situatia de a renunta la aproape o mie de hectare, Lucian Apostol, fiul fostului senator Neculai Apostol, fondatorul Kosarom SA, sustine ca Agricola Targu-Frumos SA a existat datorita impulsului patriotic de a ajuta statul si de a plati impozite si taxe pentru a imbogati bugetul tarii. Imediat dupa ce prefectul Dragomir Tomaseschi a anuntat ca terenurile concesionate de o serie de societati comerciale de catre Agentia Domeniilor Statului (ADS) vor fi impartite iesenilor care urmeaza a fi improprietariti, reprezentantii Grupului Kosarom au simtit nevoia de a sublinia faptul ca nu au nimic de pierdut si ca marele pierzator va fi statul. „Marele perdant al unei astfel de decizii este statul, nu o societate privata profitabila”, precizeaza intr-un comunicat de presa Lucian Apostol, presedintele grupului de firme Kosarom, grup din care face parte Agricola SA Targu-Frumos, firma care a concesionat initial de la ADS o suprafata de peste 2.200 hectare.

Cine castiga

In acelasi comunicat de presa, reprezentantii Kosarom sustin ca datorita lor statul a primit bani grei de pe urma impozitelor si taxelor platite. „Implicatiile unei asemenea decizii vor fi în primul rand de natura sociala. In prezent, aici lucreaza peste 120 de salariati. Cheltuielile cu personalul s-au ridicat la 1.030.149 RON în 2009, din care cheltuielile cu asigurarile si bugetul de asigurari sociale au însumat 230.230 RON în 2009″, se mai arata in comunicatul de presa. Trecand peste faptul ca aceasta este indatorirea tuturor celor care au deschisa o afacere, indiferent ca sunt persoane fizice autorizate sau sunt prezenti in Top 300, si nu este o favoare acordata statului, Agricola Targu-Frumos SA a primit subventii consistente din partea acestuia. De pe urma terenului pentru care Agricola SA plateste o redeventa relativa statului, s-au incasat subventii si despagubiri semnificative si s-au putut lua credite preferentiale, subventionate tot de stat cu 30 la suta. Astfel, de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Iasi, Agricola Tg. Frumos SA a incasat in 2009, de pe urma schemelor de sprijin pentru suprafata, peste 330 mii lei. In 2008, suma a fost si mai mare, de aproape 410 mii lei. In urma calamitatilor care s-au abatut peste judetul Iasi, in 2007 firma a primit, de la Directia Agricola pentru Dezvoltare Rurala (DADR), ca despagubiri circa 167 mii lei. Cele mai mari beneficii, Agricola Targu-Frumos SA le-a avut de pe urma creditelor subventionate, care au avut o valoare de circa 6 milioane lei. „Toata agricultura din tara este subventionata. Nimeni nu a avut cum sa iasa pe profit fara acestea si fara credite subventionate de la banca. Daca acest teren va fi luat, nu mai avem obiect de activitate si vor ramane fara serviciu 120 de salariati. Acestia vor intra in somaj si tot statul le va plati somajul”, a explicat ieri Lucian Apostol.

Concesionarea

Agricola SA Targu Frumos a luat in concesiune de la ADS, in 4 iulie 2002, conform contractului cu numarul 49, o suprafata de 2.272 hectare teren pentru o perioada de 49 ani. Intre timp, o mare parte din teren a fost retrocedata de-a lungul anilor iesenilor din zona, firma ramanand cu 957 hectare de teren. In conditiile in care ADS a concesionat suprafete de teren semnificative de ceva timp, iar foarte multi cetateni nu sunt improprietariti, a fost luata decizia ca terenul dat in concesiune societatilor comerciale sa fie dat celor aflati in aceasta situatie. Reprezentantii Kosarom sustin ca nu vor ataca in nici un fel decizia luata. „Nu vom contesta o eventuala decizie a reprezentantului Guvernului în teritoriu, privind restituirea dreptului de proprietate cetatenilor”, se mai arata in comunicatul de presa. Chiar daca s-ar dori, contractul incheiat ii impiedica sa faca acest lucru, in conditiile in care in document s-au luat masuri pentru acest gen de situatie. Contractul specifica faptul ca, in cazul in care sunt cetateni ce trebuie improprietariti pe acea suprafata, cei din urma vor avea castig de cauza. Firma de la Targu-Frumos face parte din Grupul de firme Kosarom, alaturi de Suinprod SA, Avi-Top SA si Industrializarea Carnii Kosarom SA. Firma este si cea mai putin profitabila, cu un profit de doar 58.754 lei si un impozit pe profit platit catre stat de aproape 5 mii lei.

Comentarii
  • INTREBARE PENTRU DOMNUL APOSTOL
    Nu stiu dac mai achizitionezi animale de la cetateni da atunci cand o faceai spuneai ca porcul de la tarani este gras si nu are randament.
    1. Daca tu dadeai 20 mii lei/kg, de ce slanina din galantar depasea 100 mii, ar fi fost cazul sa o dai gratis ca este subprodusul fara valoare de la tarani? NU, ce zici?
    2.Care3 sunt procentele admise in preparate si ma refer la saramura, amidon de cartof sau porumb, soia? Daca aceste adaosuri au pretul de 1-4 lei/kg, de ce preparatele ajung la pestre 20-35 lei/Kg?
    3. Referitor la porcul gras, de ce acum promovezi rasa mangalita care se stie ca are cel mai mare procent de grasime?

  • Se pregateste iar d-nul Apostol de cumpararea voturilor pentru un anume primar din zona? Nu-i pare rau ca s-a cam fraierit? Poate va deschide ochii acum………..

Adauga un comentariu