Eveniment-Social

Filarmonica din Iasi se muta la Cinematograful Victoria

Publicat: 19 apr. 2016
1

@ Decizie istorica pentru mediul artistic si cultural iesean @ Dupa ani de zile, una din cele mai importante institutii culturale iesene va avea un sediu pe masura @ Primaria Iasului a obtinut in instanta spatiul ce ar urma sa fie folosit de cea mai importanta orchestra a Iasului, cea a Filarmonicii de Stat Moldova @ Actualul manager al prestigioasei institutii de cultura saluta proiectul sustinut de primarul Mihai Chirica @ „La acest moment, nu pot decat sa ma bucur ca exista aceasta sustinere din partea municipalitatii”, a mentionat prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii de Stat Moldova Iasi.

Dupa ani de zile in care nu a mai beneficiat de o sala adecvata, Filarmonica MoldovaIasi va putea in sfarsit sa sustina concertele intr-un loc special. Totul este posibil dupa ce municipalitatea a reusit sa castige in instanta un proces cu Ministerul Culturii, de pe urma careia va administra cinematografele din oras. Primaria condusa de Mihai Chirica a si demarat in acest sens un proiect, prin care Cinematograful Victoria sa poata fi reabilitat, spatiu ce va fi folosit ulterior de catre Filarmonica. Ieri, edilul Iasului a aratat ca se intentioneaza ca spectacolele Filarmonicii sa fie gazduite de cinematograf, cladire care are si cea mai mare sala de spectacole din Moldova.

„Pentru cinematografe vom gasi si alte functiuni care sa acopere unele deficiente care exista în mediul cultural iesean, cum ar fi sediul Filarmonicii Moldova. Cinematograful Victoria, care are o sala de peste 900 de locuri si este cel mai mare din Regiunea de Nord-Est, îl putem transforma într-o sala multifunctionala, care sa poata gazdui si astfel de spectacole”, a aratat primarul Mihai Chirica. Anuntul acestuia a fost salutat de catre directorul Filarmonicii iesene, Bujor Prelipcean.

„Ma bucura foarte mult decizia in prima instanta, legata de faptul ca primaria va avea in administrare cinematografele din municipiul Iasi. Este foarte important faptul ca la Cinematograful Victoria, asa cum am si propus in urma cu cativa ani, domnul primar a reiterat ideea ca in acest spatiu sa functioneze Filarmonica de Stat Moldova Iasi. Eu vreau ca oamenii sa faca ceea ce spun, iar la acest moment nu pot decat sa ma bucur ca exista aceasta sustinere din partea municipalitatii. Totusi, vreau sa intreb de ce a durat atata timp ca instanta sa dea un verdict, cu toate ca inca din anul 2006 s-a dat legea care permitea primariilor sa ia in administrare cinematografele si ca in anul 2009 era data limita pana cand trebuia facut acest lucru. Iata ca ne aflam deja in anul 2016 si eu am in minte foarte multe idei si spun ca daca Filarmonica ar fi avut un sediu, cu siguranta Iasul ar fi avut o sansa uriasa in a obtine titlul de Capitala Culturala Europeana. Nu pot decat sa concluzionez cu urmatoarele: aceasta orchestra minunata a Iasului merita sa poata beneficia de un spatiu proprice si adecvat si, in acelasi timp, sper ca eu, in calitate de manager al Filarmonicii, sa pot iesi la pensie linistit, vazand ca institutia pe care o reprezint are un nou sediu”, a spus prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii de Stat Moldova Iasi.

Comentarii
  • Chiar daca esti un violonist f.bun, intr-un cvartet la fel, pentru manager iti dau un MARE 4 ( PATRU ) si ai face bine daca ti-ai da DEMISIA! BRAVO RANCEA!!

  • O fi avand Cinema Victoria peste 900 de locuri, insa acestea sunt foarte inghesuite, ca scaunele din autobuz. Aceeasi problema este si la Cinema Republica. Cu niste dotari moderne, probabil capacitatea reala va fi redusa cu 1/3. De asemenea, are o sala de cinema acustica potrivita pentru concerte?

    • todeauna se gaseste si un ,,Gica-contra” locatia in sine este ff buna,este in centru este mare.Cu dotarile si reconstructiile care se vor face v a fi o locatie excelenta.Asa ca Yoyo poti spune ca nu are parcare de minim 50% din locuri si multe altele dar era mai bine in vechea locatie cand trecea tramvaiul era cutremur… si mai ales ca locatie este revendicata de biserica catolica ?!? pt.care se pare ca primaria platea chirie.Bine ca s a gasit o solutue si pt cinematograf si pt Filarmonica ceea ce ar trebuiii si pt. cinema Republica ca au inceput s a creasca pomi si balarii pe el si e pacat sa-l pierdem pt.cultura orasului .

  • Nu esti normal la cap daca ai impresia ca sunt gica-contra. Daca tu la un concert mergi sa stai cu castile in ureche, e problema ta.

  • Totusi e normal ca Vlad sa nu poata citi un simplu mesaj in limba romana, din moment ce a dovedit ca habar n-are a scrie. Ramai la manelele tale din caminul cultural si lasa adultii sa vorbeasca de Filarmonica.

Adauga un comentariu