Actualitate

Filarmonica Moldova are schema supraincarcata

Publicat: 23 apr. 1999
1

Au trecut citeva saptamini de cind s-a tras un semnal de alarma in legatura cu situatia dificila in care se afla trei institutii de cultura iesene: Filarmonica „Moldova”, Muzeul Literaturii Romane si Teatrul „Luceafarul”.

In acest timp, cu toate insistentele conducerilor acestor institutii si semnalele presei, nu s-a rezolvat mare lucru. Singurul cistig a fost ca salariatii acestora si-au primit lefurile pe luna martie, dar luna aprilie este la fel de nesigura in privinta retributiilor ca si cele dinainte. In urma unui zvon, cum ca, ieri dimineata salariatii Filarmonicii de stat „Moldova” ar fi declarat greva, l-am abordat pe directorul adjunct, Adrian Anania care, in lipsa directorului general Bujor Prelipcean, ne-a oferit citeva relatii in legatura cu situatia actuala.

In primul rind, a spus domnia sa, nu este vorba despre nici o greva. In al doilea rind, la sugestiile unora dintre membrii Consiliului Judetean, l-am rugat pe domnul director sa ne lamureasca in legatura cu schema actuala a colectivului filarmonicii. Ideea era simpla: colectivul filarmonicii este supradimensionat. Nu am dat crezare acestor afirmatii pina cind nu am intrat in posesia schemei de incadrare. Si, aceasta schema ne-a oferit citeva surprize.

Spicuind, am gasit un director general, doi directori adjuncti, doi secretari muzicali, trei dirijori de orchestra (!), dintre care, este drept, unul este cu norma de baza, 100 de membri ai orchestrei simfonice, 70 de coristi etc. Mirarea ne-o trezeste numarul imens al instrumentistilor din orchestra simfonica, se pare cea mai mare din sud-estul Europei! Dar, daca mergem mai departe, ne intilnim si cu alte surprize. De ce oare Filarmonica are nevoie de cinci pompieri, de patru paznici, de doi casieri si de trei plasatori care, practic, nu fac nimic intrucit spectatorii concertelor cunosc foarte bine dispunerea locurilor?

Ciudatenii in schema pe care o avem la dispozitie se mai gasesc. Dar, cu sau fara acestea problemele esentiale ale institutiei nu se rezolva. Presupunind ca vor fi reduse niste posturi, atita vreme cit Filarmonica „Moldova” nu are asigurate existenta si fondurile pentru reparatiile incepute cu ani in urma nu se intrevede lamuirea definitiva a starii deplorabile economice in care se afla.

Adauga un comentariu