News Flash:

Filatura Vladeni - aproape de colaps

15 Aprilie 1999
1600 Vizualizari | 0 Comentarii
Oficiului Teritorial al Registrului Comertului Iasi
•Situatia firmei Filatura Vladeni SA este apropiata de faliment, datorita situatiei financiare precare generate de creditele bancare la care firma a apelat. Filatura Vladeni este intr-un fel de dizolvare, au indicat surse din cadrul FPS Iasi. In momentul de fata, bancile au inceput procedurile de recuperare a creditelor prin vanzarea activelor firmei.

De mentionat ca Filatura Vladeni SA, cu un capital de peste 3 miliarde de lei (din care FPS detine circa 45 la suta), a fost condusa, la un moment dat, de o firma ieseana - Moldova Tricotaje SA, in urma unui concurs pentru ocuparea postului de manager. La vremea respectiva, se intentiona chiar ca cele doua firme sa fuzioneze - insa legaturile dintre cele doua societati au fost rupte in urma unei miscari sindicale de proportii.

Un nou tip de compensare

Din cauza datoriilor mari pe care le are catre bugetul de stat, firma Sinergic Grup SA Bacau a inventat o noua forma de a scapa de acestea. "Practic, este o compensare in care intra o firma care are de recuperat TVA-ul de la stat - exportatorii, de exemplu, firma noastra si statul. Astfel, cei care au de recuperat TVA cumpara produse de la noi; acestia ne platesc cesionandu-ne, ca sa spun asa, o parte din TVA-ul pe care il au de recuperat; la randul nostru, prezentam actele statului, reducandu-ne astfel datoriile, iar statul nu mai ramburseaza o parte din TVA primei firme", a precizat Constantin Pricopoaia. Firma realizeaza aceste compensa gratie unui stoc considerabil de produse industriale, inoxuri si materiale nefieroase. "Pana acum, am redus datoriile cu peste 1 miliard de lei. Dupa o saptamana de cand am pus pe picioare acest sistem, am avut incheiate contracte cu 5 firme, majoritatea exportatori", a adaugat Pricopoaia. Astfel, sunt rezolvate o parte din problemele celor care au de incasat TVA, ale statului - care nu are resurse financiare suficiente si, in majoritatea cazurilor, returneaza TVA-ul cu intarziere, precum si a firmei care are datorii catre buget.

Central Juice SA, ofensiva de vara

Central Juice SA Iasi va scoate, incepand din aceasta vara, un nou tip de bauturi racoritoare - in incercarea de a face fata unei concurente foarte puternice. "Produsele firmei noastre, realizate cu arome din import si cu prezentarea in sticle PET de 1,5 litri, vor avea un pret mai mic decat cele ale concurentei, si speram ca acest lucru, data fiind perioada calda, sa aduca vanzari bune", a declarat Mihai Aneta, managerul firmei. De remarcat ca, in conditiile unei concurente foarte puternice pe piata baurilor racoritoare, firma - cu un capital de peste 350 milioane de lei, a obtinut, in 1998, profit de cateva milioane de lei. "in domeniul bauturilor racoritoare, pe langa concurenta, lansarea produselor este foarte dificila. Din nefericire, din acest punct de vedere avem cateva exemple - concentrate naturale de brad, de exemplu, care s-au vandut extrem de greu", a adaugat Mihai Aneta.

Concetrari de activitate in comert

Cifrate la 29 in 1198, si 2 in 1999 (per total 432), radierile societatilor comerciale sunt, in majoritate, urmarile fuzionarii mai multor firme din comert. "Cele mai multe radieri apartin firmelor din comert - sector de activitate care inregistreaza scaderi de activitate. Practic, fuzioneaza intre ele, pentru ca astfel pot supravietui. Pe de alta parte, se constata radieri ale societatilor pe actiuni fantoma - cele rezultate din divizarea firmelor mari din comert; acestea, dupa ce sunt cumparate de SRL-uri in cursul procesului de privatizare, sunt efectiv absorbite - si ca atare sunt radiate", a declarat Marina Albescu, directorul Oficiului Teritorial al Registrului Comertului Iasi.

SIF II Moldova - dividende de 126.000 de lei

Actionarii Societatii de Investitii Financiare SIF II Moldova SA vor primi dividende in valoare de 126.000 lei brut, a declarat Radu Albu, prutatorul de cuvant al societatii. "Net, actionarii societatii vor primi ca dividende pe anul 1998 circa 114.000 de lei - pentru certificatul de actiuni depus la SIF II Moldova", a declarat Albu. in 1997, dividendele acordate actionarilor au fost de 80.000 de lei. In alta ordine de idei, SIF II Moldova este angrenata in 16 procese cu fostele IAS-uri ale caror conduceri au dat curs unei hotarari guvernamentale prin care se aduc modificari in capitalul social. "Pe scurt, incercam sa obtinem anularea deciziilor de modificare a capitalului social al acestor firme. Prin hotarare guvernamentala, din capitalul social al fostelor IAS au fost xscoasex terenurile arabile, pentru ca, ulterior, capitalul sa fie majorat cu valoarea terenurilor de incinta. Problema este ca, prin acest procedeu, Fondul Proprietatii de Stat devine actionar majoritar. Avem de a face, practic, cu o noua nationalizare", a declarat Radu Albu. in judetul Iasi, SIF II Moldova este in proces cu Podgoria Pascani.

Tomiris SA Iasi - dividende de 60 de lei pentru o actiune

Dividendele pe anul 1998 pentru o actiune TOMIRIS va fi de 60 de lei net, a declarat managerul societatii, Vasile Micliuc. "Nivelul dividendelor, stabilit in urma adunarii generale a actionarilor, este de 67 de lei brut", a precizat Micliuc. Ca rezultate financiare, Tomiris SA Iasi a obtinut, in 1998, un profit brut de 822 milioane de lei, si un profit net de 214 milioane de lei. "Nivelul scazut al profitului net - deci si al dividendelor, este explicabil prin faptul ca am platit foarte mult catre banci; pentru utilajele cumparate cu creditele bancare, am returnat bancilor intre 120 si 150 la suta din suma imprumutata. De altfel, in 1999 investitiile vor fi xsubtirix; am hotarat sa la finalizam pe cele incepute inainte de 1997", a declarat Micliuc. In ceea ce priveste privatizarea societatii, "situatia este confuza", a adaugat Micliuc. "De la Bucuresti nu ni se comunica nimic - nici preturile, nici cumparatorii, ci doar ca procesul de privatizare este in desfasurare", a mentionat Micliuc. Pentru achizitionarea pachetului de actiuni detinut de FPS la firma ieseana au ramas in cursa doua persoane fizice - care, in cazul in care procedurile vor fi finalizate, vor plati 24 de miliarde de lei. in plus, firma mai are nevoie de o xinfuziex de capital de 4 miliarde de lei.

Jumatate din constructori vor ramane in somaj

Jumatate din constructorii disponibilizati la inceputul sezonului rece vor ramane in somaj, a declarat Genoveva Siklodi, lidera Federatiei Sindicale xAnghel Salignyx. "Firmele de constructii nu au comenzi; practic, nu construieste mai nimic - astfel incat jumatate din cei care au fost trimisi in somaj la inceputul sezonului rece nu vor mai fi reangajati", a precizat Genoveva Siklodi. Reamintim ca, practica disponibilizarii pe timp rece a constructorilor, larg uzitata de firmele din domeniu ani la rand, a dus, in timp, la reducerea constanta a numarului celor care activeaza in constructii. Pentru protectia sociala a constructorilor, acestia au propus constituirea unei "case sociale" - dar firmele din domeniu nu au ajuns la un acord cu sindicatele privind resursele financiare necesare.

Cresc datoriile catre buget

Datoriile catre buget ale agentilor economici sunt in crestere, estimeaza Valeriu Dornescu, directorul general al Directiei Generale a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat Iasi. "Nu avem inca o situatie exacta, dar in mod sigur acestea cresc din diverse motive - fie din cauza blocajului financiar sau a reducerii activitatii economice care atrage dupa sine si o reducere a bazei de impozitare", a mentionat Dornescu. Urmare a dificultatilor crescute ale firmelor, statisticile releva de asemenea cresterea celor pentru care au fost acceptate reesalonari si inlesniri in platile datoriilor catre buget. Astfel, in 1997 au fost acordate 12, in 1998 105, iar pentru primele luni ale lui 1999 peste 20.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fps tva constantin pricopoaia mihai aneta marina albescu radu albu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1420 (s) | 21 queries | Mysql time :0.013208 (s)