Secretele istoriei

Filipa de Hainault, regina consort a regelui Eduard al III-lea al Angliei

Publicat: 13 ian. 2015
3

Filipa de Hainault sau Philippe (d’Avesnes) de Hainaut (24 iunie 314 – 15 august 1369) a fost regina consort a regelui Eduard al III-lea al Angliei.

Eduard, Duce de Guyenne, viitorul ei sot, a promis in 1326 sa se casatoreasca cu ea in urmatorii doi ani. -a casatorit cu Eduard intai prin procura, cand Eduard l-a expediat in octombrie 1327 pe episcopul de Coventry „pentru a se casatori cu ea in numele sau” la Valenciennes (al doilea oras ca importanta din Hainaut).

Vezi si Viata Ulricai Eleonora a Suediei

Casatoria a fost celebrata formal la York Minster, la 24 ianuarie 1328, la cateva luni dupa ascensiunea lui Eduard pe tronul Angliei. In august 1328 el a fixat zestrea sotiei sale.

Vezi si Philippa a Angliei, regina consort a Danemarcei

Filipa a actionat ca regenta in cateva ocazii cand sotul ei era departe de regat si adesea l-a insotit in expeditiile sale din Scotia, Franta si Flandra. Filipa a castigat popularitatea poporului englez pentru bunatatea si compasiunea ei pe care le-a demonstrat in 1347 cand ea l-a convins pe regele Eduard sa crute viata burghezilor din Calais. Cel mai mare dintre cei 14 copii ai ei a fost Eduard, Printul Negru care a devenit un renumit lider militar. Filipa a murit la varsta de 55 de ani de o boala strans legata de hidropizie. The Queen’s College Oxford a fost fondat in onoarea ei.

Adauga un comentariu