La psiholog

Oamenii cărora le plac filmele post-apocaliptice sunt mai bine pregatiti pentru pandemii

Publicat: 04 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Oamenii cărora le plac filmele post-apocaliptice sunt mai bine pregatiti pentru pandemii
Filmele pandemice fac bine psihicului

Filmele pandemice fac bine psihicului. Acestea nu te scufundă într-o criză, ci te pot pregăti pentru una.

Noile cercetări sugerează că filmele post-apocaliptice sau filmele „prepper” pot oferi fanilor un avantaj practic și mental în actuala pandemie a coronavirusului.

„Dacă este un film bun, te trage și te ocupi de perspectiva personajelor, deci repeți neintenționat scenariile”, a declarat pentru The Guardian Coltan Scrivner, un psiholog care este specializat în curiozitatea morbidă, de la Universitatea din Chicago.

Autorii studiului spun că cărțile și filmele sunt un „cadou din selecția naturală”, deoarece ne ajută să navigăm în situațiile din lumea reală prin ficțiune.

Filmele pandemice fac bine psihicului

În timp ce lumea nu este pe punctul de a fi invadată de extratereștri sau zombi în curând, aceste narațiuni imaginare ne-ar putea oferi ocazia mentală de a mima o stare socială periculoasă, în timp ce stăm în confort și siguranță.

Dar asta se traduce cu adevărat în lumea reală? Pentru a afla, cercetătorii i-au întrebat pe 310 voluntari ce filme preferă, cât de pregătiti s-au simțit că intră în pandemie și dacă au avut vreun nivel de anxietate, depresie, iritabilitate.

Ideea era să testeze dacă filmele de groază sau pandemice, într-un fel relevante pentru actuala criză, au pregătit spectatorii mai bine.

„Am descoperit că fanii filmelor horror au prezentat o reziliență mai mare în timpul pandemiei și că fanii genurilor „prepper” (invazie extraterestră, apocaliptică și zombie) au prezentat atât rezistență cât și pregătire”, concluzionează autorii.

Când a lovit pandemia efectiv, cei cu un sentiment de curiozitate morbidă au fost conduși spre filme precum Contagion și au prezentat, de asemenea, o reziliență mai mare în timpul acestei crize.

Chiar și atunci când psihologii au analizat vârsta, sexul, afinitatea pentru filme și alte trăsături de personalitate, cum ar fi neurotismul și conștiinciozitatea, au găsit dovezi care să sugereze că aceste evenimente imaginare înspăimântătoare ii ajuta pe unii dintre noi să facă față mai usor.

Aflându-ne în lumea fictivă a filmelor prepper, absorbim informații despre modul în care oamenii acționează în fața unei pandemii, în cunoștință de cauză sau nu, iar unii psihologi consideră că informația ar putea fi valoroasă în lumea reală.

Adauga un comentariu