Stiri

Filmul pe care toti dependentii de internet trebuie obligati sa-l vada

Publicat: 31 ian. 2014

Drama romantica Her, originalul si ovationatul film al lui Spike Jonze, poate fi vizionata si in Romania, incepand cu 7 februarie.

Her, pelicula care repune in discutie relatia omului modern cu tehnologia este un must see pentru toti cei care ne folosim de internet ca pe un mod de a evada din vietile noastre.

„Cateodata e necesar sa vezi un om facand sex cu smartphone-ul sau pentru a realiza anumite lucruri” comenteaza The Guardian despre filmul regizorului american, Spike Jones, cunoscut pentru productia Being John Malkovich (1999).

In film, Joaquin Phoenix se indragosteste de un sistem de operare inteligent, pe nume Samantha (Scarlett Johansson) cu care poate interactiona verbal si a carui menire este sa ii organizeze mailurile, intalnirile, agenda, practic viata de zi cu zi. Samantha se dovedeste a fi insa mai mult decat un program pe calculator si evolueaza la fel ca o fiinta umana, incercand sa invete lucruri noi de la personajul lui Joaquin Pheonix, inclusiv acela de a iubi.
her

„Dependentii de internet, ca mine, vor vedea filmul, ca pe o lovitura adresata modului in care multi dintre noi folosim tehnologia ca o forma de evadare din viata de zi cu zi, in timp ce incercam sa ne convingem ca o face mai buna. In film, toata lumea este aplecata asupra telefonului mobil, evitand sa se priveasca in ochi. Si cand am iesit de la cinema, care a fost primul lucru pe care l-am facut? Am cautat pe telefon, prieteni cu care sa discut filmul, in loc sa o fac cu cei de langa mine. Insa era in regula, toti faceau asta: se holbau la ecrane, cu castile in urechi si blocau lumea din jurul lor” asa a comentat Hadley Freeman, de la The Guardian, experinta vizionarii peliculei.

Pentru Spike Jonze, acesta este cel mai intim si personal film din cariera sa, prin intermediul caruia isi exprima sensibilitatile si interesele. „Ideea mi-a venit acum 10 ani, cand am citit un articol despre un webiste in care puteai interactiona cu o inteligenta artificiala. In primele 20 secunde, eram uluit, imi raspundea la salut la fel ca un om in carne si oase. Dar pe urma, farmecul s-a pierdut imediat si incepeai sa iti dai seama cum functioneaza programul. Dar acele 20 de secunde mi-au ramas intiparite in minte pentru totdeauna. „
her

Zvonurile spun ca filmul ar fi un raspuns al lui Spike Jonze pentru „Lost in Translation” o drama a ratacirii omului printre sentimente, regizata de fosta lui sotie, Sofia Coppola.

Cu toare ca vocea sistemului operational, oferita de Scarlett Johansson, a fost comparata cu faimoasa Siri, cineastul american a explicat ca a inceput scenariul de la Her atunci cand Apple nu crease inca primul asistent inteligent integrat intr-un smartphone.

E posibil sa avem in viitorul apropiat un sistem operational cu inteligenta proprie ca Samantha? Sunt guri care critica detaliile tehnologiei descrise in film. La urma urmei, un film ca Her nu isi propune sa prezica viitorul. „Pelicula este o parabola pentru iubirile contemporane, o meditatie asupra tehnologiei si modul in care ne schimba pentru totdeauna nu doar stilul de viata, ci si felul in care traim si ne exprima emotiile”, sustine revista Vulture.loading...

Adauga un comentariu