Titlurile zilei

Filmul unei combinații strigătoare la cer! „Regele asfaltului” a patentat rețeta pentru 17,6 milioane de euro fără a avea toate hârtiile în regulă. Contract dubios pe axa Iași-Suceava – DOCUMENT

Publicat: 28 iul. 2021
Drumul DJ 281 din zona localității Belcești, județul Iași
Lotul 3 din axa rutieră Iași-Suceava a ajuns la firma Eky Route SRL, procedura derulată cu fonduri europene ridicând, însă, numeroase semne de întrebare

Lotul 3 din axa rutieră Iași-Suceava a ajuns la firma Eky Route SRL, societate aflată în siajul familiei lui Ioan Echimov. Firma acestuia a prins un contract de 17,6 milioane de euro, însă procedura de licitație prezintă numeroase semne de întrebare. În plus, nu este primul contract dubios de care această firmă a beneficiat în ultimii ani

Unul dintre cele mai așteptate contracte de modernizare a drumurilor din județul Iași a încăput pe mâna unui personaj controversat, cu „lipici” la banii publici în ultimii ani. Firma Eky Route SRL, controlată de Ioan Echimov, va reabilita cei 40 de kilometri din lotul 3 de la axa rutieră Iași-Suceava, după o licitație care a durat luni întregi și care deja ridică numeroase semne de întrebare.
În cursul zilei de 14 iulie 2021 a fost publicat raportul procedurii legate de contractul de achiziție pentru reabilitarea drumurilor cuprinse în lotul 3 din axa rutieră Iași-Suceava. Este vorba despre reabilitarea DJ 281 de la Belcești-Ceplenița-DN 28B și DJ 281 de la DN 28B-Scobinți-Lespezi. Lungimea totală a traseului cuprins în lotul 3 este de 40,610 kilometri.

Prima combinație cu axa rutieră Iași-Suceava

Raportul procedurii arată că asocierea Eky Route SRL-Dimex 2000 Company a câștigat licitația după ce a ofertat 86,3 milioane de lei (17,6 milioane de euro). Valoarea estimată a licitației a fost de 96 de milioane de lei (19,6 milioane de euro). Practic, Eky Route a câștigat după ce a licitat 89,82 la sută din valoarea estimată. Acest lot din axa rutieră Iași-Suceava a mai fost câștigat de Echimov, prin firma Eky Sam SRL, însă acea procedură a fost contestată și anulată din cauza condamnării penale a societății.
La prima licitație, Eky Sam a ofertat 95,9 milioane de lei (19,6 milioane de euro), însă, acum, a ofertat mult mai puțin. Așadar, tocmai când materia primă și manopera s-au scumpit, iar firmele au nevoie de bani, firma lui Ioan Echimov a ofertat mai puțin la procedura respectivă!

Eky Route, lider de asociere cu opt angajați, va reabilita 40 de kilometri din axa rutieră

Licitația poate că nu a arătat nimic în neregulă, la prima vedere, însă realitatea este cu totul alta. Numărul mediu de salariați ai liderului Eky Route pe anul 2020 este de doar opt persoane. Cum firma înființată de Ioan Echimov a fost declarată liderul asocierii care va executa 95 la sută din lucrare, este lesne de înțeles că nu Eky Route va face proiectul, ci tocmai Eky Sam. Aceasta este principala firmă din grup, care, la procedura precedentă, a fost descalificată ca urmare a condamnării penale.
De precizat este faptul că nici acest lucru nu ar fi în neregulă, dacă Eky Sam ar fi fost declarată subcontractant, însă nu este cazul. Pe de altă parte, tocmai firma lui Echimov a contestat o licitație pentru întreținerea pe timp de vară, pe motiv că societatea câștigătoare nu a declarat subantreprenor un furnizor de servicii și nici nu are personal suficient.

Gafe în raportul procedurii de evaluare

Comisia de licitație a trecut cu vederea detaliile care puteau face ca Eky Route să fie descalificată din start. Comisia de licitație a fost compusă din funcționari de la Direcția de Proiecte din cadrul CJ Iași, coordonați de Cătălina Șerbănoiu, consilier juridic în cadrul instituției, soția lui Alexandru Șerbănoiu, de la Universitatea Tehnică. În raportul procedurii s-au strecurat inclusiv greșeli de redactare.

„Comisia de evaluare a solicitat ofertantului clasat pe primul loc, asocierea SC Eky Route SRL-Dimex 2000 Company SRL, având ca subcontractanți pe SC Damiena SRL și SC Lincas SRL, prin adresa nr. 21585/28.06.2021, să prezinte documentele-suport / dovezi pentru demonstrarea informațiilor prezentate în DUAE, termenul-limită de depunere a documentelor-suport fiind 13.04.2021 (!!!). Ofertantul a transmis documentele-suport pe data de 01.07.2021, răspunsul fiind înregistrat cu numărul 22210/02.07.2021”, se arată în raportul cu pricina.

Contracte-cadou oferite pentru firmele lui Ioan Echimov

Pentru reabilitarea celor 40 de kilometri, liderul de asociere ar trebui să vină cu o echipă de măcar 80 de persoane, însă firma are înregistrați de 10 ori mai puțini oameni. De precizat este că, în ultimii trei ani, a câștigat licitații de circa 15 milioane de euro de la Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor, firma având mereu circa zece angajați înregistrați.

În mandatul lui Maricel Popa la CJ Iași, firmele lui Echimov au prosperat liniștite, asta deși calitatea lucrărilor a lăsat mult de dorit, iar comisiile de control au constatat acest lucru. Și în acest caz ar trebui ca procurorii să se autosesizeze și să înceapă o anchetă, la mijloc fiind contracte dubioase oferite fără respectarea legii.

Comentarii
Adauga un comentariu