Titlurile zilei

Filmul vânzării anului, în care patronul Fratelli a pierdut! Prețul exact cu care Kaufland a cumpărat fabrica lui Butucă. S-a strigat de 52 de ori cu aproape 80.000 de euro

Publicat: 18 mart. 2020

Vânzarea activelor Moldomobila s-a făcut printr-o procedură-maraton. S-a licitat nebunește prin intermediul unui număr de 52 de pași. Fiecare pas însemna 81.000 de euro. Reporterii BZI au aflat prețul exact cu care Kaufland a cumpărat 6,4 hectare de teren cu tot cu construcții. La finalul săptămânii este programată vânzarea celeilalte jumătăți din defuncta fabrică de mobilă

Pe data de 9 martie, lichidatorul judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași a scos la vânzare o parte din activele fabricii Moldomobila SA, falimentată de către afaceristul ieșean Adrian Butucă. După o licitație nebună, cu 52 de strigări, procedura a fost adjudecată de către compania Kaufland România. Aceștia au oferit suma de 59.385.150 lei, fără TVA, adică 12.371.906 euro. Asta înseamnă că au oferit în plus mai bine de jumătate din prețul inițial de pornire.

„La data de 04.03.2020, ora 12:00, s-a procedat la deschiderea plicurilor înregistrate, ocazie cu care au fost invitați să participe atât ofertantul (Arhiconstruct SRL – n.r.), cât și supraofertanții. Cu această ocazie a fost întocmit un proces-verbal de deschidere a ofertelor în care au fost centralizate și analizate plicurile depuse până la data de 27.02.2020, ora 16:00 și s-a întocmit lista ofertanților acceptați să participe la ședința de supraofertare stabilită pentru data de 09.03.2020, ora 12:00. Atât ofertantul, cât și supraofertanții au fost acceptați să partcipe la ședința de supraofertare stabilită pentru data de 09.03.2020, ora 12:00.

Astfel, la data de 09.03.2020 a fost încheiat un proces-verbal de supraofertare pentru Activul 1 Moldomobila SA în cadrul căruia au fost enumerați pașii succesivi acordați de fiecare ofertant în parte. După un număr de 52 de strigări succesive, Activul 1 a fost adjudecat în favoarea Kaufland România SCS”, se arată în procesul-verbal al licitației.

Banii trebuie plătiți în 30 de zile

După adjudecarea licitației, Kaufland trebuie să vireze banii în contul lichidatorului până pe data de 9 aprilie. Atunci, 5 milioane de euro vor fi redirecționați către societatea RAB Romanian Agricultural Business SRL, patronată de Vasile Mihălceanu. În trecut, Adrian Butucă a împrumutat de la Mihălceanu 3,5 milioane de euro, cu promisiunea că terenul de la Moldomobila va fi valorificat. Anii au trecut, iar Butucă nu a făcut nicio mișcare. Contractul de asociere presupunea și penalități de 1,5 milioane de euro, în cazul în care tranzacția nu ar mai fi avut loc. Tupeul lui Butucă a a atins cote maxime când a contestat contractul în instanță. Dar, magistrații i-au dat dreptate lui Mihălceanu.

Patronul Fratelli, marele perdant

La licitație a participat și Bogdan Gheorghiu, patronul clubului Fratelli. S-a prezentat prin intermediul societății Concept SRL, care are o cifră de afaceri de 14,6 milioane de euro, profit de 3,8 milioane de euro, conform datelor din 2018. La licitație, Gheorghiu s-a arătat destul de nervos, procedura desfășurându-se pe o perioadă de aproximativ cinci ore. Reprezentanții Kaufland au supralicitat și tot supralicitat, până când Gheorghiu a fost nevoit să renunțe. La finalul procedurii, Gheorghiu nu a oferit un punct de vedere reporterilor BZI, aflați la fața locului.

Butucă a fost de formă

A treia firmă care a participat la licitație este Arhiconstruct SRL, controlată prin interpuși de către Adrian Butucă, care a depus și oferta inițială. Totul a fost confirmat când Butucă a venit la procedură alături de administratorul Arhiconstruct SRL, Edith Tunde Pop, care este nimeni alta decât angajata lui Butucă la editura Polirom și la Radio Hit. Pentru ca spectacolul să fie complet, Butucă a fost însoțit de două gărzi de corp, care l-au așteptat pe toată durata licitației. La fiecare strigare s-a ridicat prețul cu 81.000 de euro. Terenul de pe strada Bucium nr. 34 are o suprafață de 6,4 hectare, pe care se află construcțiii cu o suprafață de 35.646 metri pătrați. Licitația a început de la 8,1 milioane de euro, fără TVA.

Petrecerea nu s-a terminat

Pe data de 9 martie au fost vândute doar jumătate din activele fostei fabrici de mobilă. Cealaltă jumătate din active, adică 6,4 hectare de teren, are un preț de pornire de 17,2 milioane de euro. Prețul este considerat de specialiști cu mult supraevaluat. În preț intră și construcții cu o suprafață de 17.461 metri pătrați. Procedura are loc pe data de 20 martie, ora 14:00.

„La licitația publică pot să participe persoane fizice sau persoane juridice de drept privat/public, române sau străine. Persoanele juridice și fizice străine pot participa la licitație cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind circulația juridică a terenurilor. Debitorul nu poate licita personal, nici prin alte persoane. O persoană care a formulat și semnat o scrisoare de intenție de participare la licitație recunoaște că este de acord și își însușește condițiile de participare prezentate de regulamentul de vânzare, caietul de sarcini, precum și faptul că a vizionat bunul și este de acord cu achiziționarea bunului în stadiul în care se regăsește acesta la data licitației”, se arată în anunțul lichidatorului judiciar.

Comentarii
  • pe 20 martie asi licita si eu, dar suntem consemnati la munca, aici unde trudesc eu e regim de foc continu, trebuia sa ma faca maica pompier.

  • Cum sa vinda Butuca fabrica ? nu a fost mostenire. Fabrica a fost a statului a fost listata la bursa, oamenii au actiuni si acum iar salariatii au adus bani de acasa si au cumparat actiuni. Salariatii nu au luat salarii cit trebuia au contribuit la tehnologizare iar aum un tip care a falimentat-o o si vinde. Nu poate fi tras la raspundere? unul daca fura o gaina face inchisoare iar el pentru asa o fabrica nu-l intreba nimeni ? Fabrica avea 4300 de muncitori i-a distrus pe toti.

Adauga un comentariu