Vocea farmacistului

Fimoza

Publicat: 24 oct. 2011
7

Fimoza este o afectiune specific masculina, ce se caracterizeaza prin imposibilitatea decalotarii glandului datorita ingustarii congenitale sau dobandite a orificiului preputial. Imposibilitatea decalotarii glandului se poate datora si sinechiilor balano-preputiale (aderente fiziologice intre gland si versantul mucos al preputului), care se autolizeaza spontan pana la varsta de 2-3 ani.

Tipuri de fimoza:
1. Fimoza congenitala
Este rara si poate fi diagnosticata inainte de 2-3 ani, doar daca orificiul preputial este vizibil ingustat, fara aspect cicatriceal si copilul are mictiuni dificile, cu jet filiform si imprastiat. Fimoza congenitala sub varsta de 2-3 ani se opereaza, in rarele situatii, cand este neta. In restul situatiilor se asteapta pana la varsta de 2-3 ani, cand daca nu este posibila decalotarea se procedeaza la o plastie de preput sau circumcizie.

2. Fimoza cicatriceala
Are doua cauze:
– tentative intempestive de decalotare a glandului (produsc fisuri care prin cicatrizare ingusteaza inelul preputial);
– episoade repetate de balanoprostita. In acest caz preputul este edematiat, congestionat, iar prin orificiul preputial se elimina o secretie albicioasa-galbuie, deseori purulenta. Vindecarea balanoprostitei se face cu pretul ingustarii cicatriceale a inelului preputial.

Fimoza cicatriceala se opereaza cand a fost diagnosticata, indiferent de varsta. Existenta unui inel preputial cu dimensiuni la limita pentru decalotare poate genera o complicatie numita parafimoza (consta in decalotarea dificila a glandului, urmata de imposibilitatea reacoperirii sale cu preput). Parafimoza se reduce bland prin presiune digitala, dupa umectarea glandului cu un unguent, cat mai repede dupa producerea sa. Imposibilitatea reducerii impune incizia inelului preputial strangulat.

Optiuni de tratament:
1. Tratamentul medicamentos
Unguentul cu steroid este acum tratamentul de baza pentru fimoza. Aplicarea unguentului acceleraza procesul de crestere a preputului si conduce in final la retractabilitate spontana. Oricum, preputul stramt de obicei de largeste pana la urma fara a fi nevoie de tratament.
Acest tratament nu este traumatizant si nu exista risc chirugical, este ieftin. Preputul si functiile sale protective, erogene, senzoriale si sexuale raman intacte.

Acest tratament este recomandat de catre Academia Americana de Pediatrie.

2. Dilatarea si intinderea
Sub tensiune mecanica, tesutul se intinde prin cresterea de celule aditionale de piele. O crestere permanenta apare cand se aplica o intindere usoara intr-un interval de timp mai indelungat. Tratamentul nu este traumatic si nici distructiv. Intinderea manuala poate fi efectuata fara ajutorul medicului. Eliminarea fimozei prin acesta tehnica are avantajul pastrarii intacte a tesutului preputial si a nervilor receptori care contribuie la placerea sexuala.

3. Tratament chirurgical
Preputioplastia – chirurgia plastica a preputului – este o alternativa mai conservatoare decat circumcizia. Multi medici au propus aceasta alternativa chirurgicala in locul circumciziei din cauza multor probleme, riscuri, complicatii si dezavantaje ale operatiei de circumcizie.

Avantajele: recuperare mai putin dureroasa, risc chirurgical semificativ mai mic si pastrarea preputului si a functiilor sale protective, erogene si sexuale intacte.

Circumcizia a fost, timp de mai multi ani, singurul tratament aplicat in cazul fimozei. In prezent insa, circumcizia a devenit o metoda invechita. Este mai dureroasa si necesita o perioada mai lunga de recuperare decat in cazul tratamentelor noi. Circumcizia este cea mai scumpa metoda de tratare a fimozei, insa cu toate acestea continua sa fie promovata de catre unii medici.

Adauga un comentariu