Economic Local

Financial Times despre satele romanesti: Un loc idilic daca nu te deranjeaza costurile ascunse

Publicat: 19 mart. 2012
Satele pitoresti din Transilvania au atras atentia jurnalistilor de la Financial Times. Acestia precizeaza ca aici se gasesc de vanzare case ieftine, vechi de opt sute de ani, unde spiritul de comunitate nu s-a pierdut. Insa potentialii cumparatori sunt avertizati ca pentru a face o asemenea achizitie trebuie sa infrunte coruptia, birocratia, costurile ascunse si o legislatie in continua schimbare. 
Jurnalista Teresa Cole a ajuns in Transilvania in luna februarie si a descoperit o scena desprinsa dintr-un tablou: zapada, carute si sanii trase de cai si biserici medievale sasesti. Insa pentru un colt din aceasta lume de poveste, strainii fascinati de Romania au de infruntat multe obstacole. Iar probleme incep cu gasirea unei proprietati. 
Analiza celor de la Financial Times arata ca piata imobiliara nu este transparenta, iar in mediul rural lucrurile stau mult mai rau pentru ca nu exista notiunea de agent specializat in vanzarea unei astfel de proprietati. Iar la sat, cererea pentru case este extrem de scazuta. 
Un potential cumparator trebuie sa tina cont de cheltuielile pe care le presupune restaurarea unei case cu traditie, carora li se adauga taxe locale, onorarii notariale si costuri aditionale. Adica alte cateva mii de euro. 
Spre exemplu, un istoric de arta britanic a cumparat in 2000 o casa darapanata in judetul Sibiu pentru 5.000 de dolari, insa a cheltuit apoi 30.000 de dolari pentru restaurarea proprietatii.
Dar preturile au urcat vertiginos de atunci. O casa in satul Viscri, declarat patrimoniu UNESCO, poate ajunge la 60.000 de euro, nerestaurata. 
Apoi, sunt capriciile legislatiei romanesti care spune ca un strain poate cumpara o casa, dar nu si terenul pe care se afla. Chiar si asa, Financial Times afirma ca recompensele sunt pe masura.
Satele din Transilvania au ajuns in atentia britanicilor odata cu implicarea printului Charles in viata rurala din zona. Fundatia sa se ocupa cu prezervarea patrimoiului sasesc si instruirea localnicilor in meseriile traditionale.


loading...

Adauga un comentariu