News Flash:

Finantarea per elev nu este agreata de cadrele didactice

25 Martie 2008
1749 Vizualizari | 1 Comentarii
Mariana Dinter directorul Scolii Carmen Sylva
• Finantarea per elev care ar putea fi introdusa odata cu aprobarea noii legi a invatamantului preuniversitar ar putea duce la falimentarea intregului sistem de invatamant romanesc • Cea mai dificila situatie ar putea sa o aiba scolile generale, intrucat coeficientul de finantare se acorda diferentiat pe cicluri de studiu • "La scoala noastra, unde avem un numar mic de copii, in jur de 240, nu stiu cat de buna este aceasta idee. Este o scoala veche, cu spatii mari care trebuie incalzite, sunt necesari mai multi bani pentru curatenie, pentru intretinere sau pentru plata curentului electric", a declarat Mariana Dinter, directorul Scolii Carmen Sylva

Noul sistem de finantare per elev care ar putea fi introdus odata cu aprobarea noii legi a invatamantului preuniversitar ar putea duce la falimentarea intregului sistem de invatamant romanesc. Daca o parte dintre unitatile mari de invatamant din municipiu ar putea sa se descurce aproape la limita cu aceasta finantare per capita, majoritatea scolilor si in special cele din mediul rural nu vor reusi sa-si acopere toate cheltuielile. Cea mai dificila situatie par sa o aiba scolile generale, intrucat coeficientul de finantare se acorda diferentiat pe cicluri de studiu. Astfel, daca pentru ciclul liceal coeficientul este de 1,21, iar la cel gimnazial este de 1, la ciclul primar acesta este de doar 0,7. Chiar si scolile de prestigiu cum este Colegiul National Costache Negruzzi ar avea probleme mari in aplicarea acestui sistem. "Procedeul descentralizarii in sine prezinta si avantaje si dezavantaje. La plusuri se poate remarca faptul ca acest sistem permite Consiliului de Administratie si directorului sa faca angajarile dupa criterii proprii si dupa specificul institutiei. De asemenea, prin autonomia bugetara se simplifica metoda de repartizare a fondurilor. La dezavantaje, tinand cont de specificul unitatii noastre de invatamant care cuprinde toate formele de invatamant, este finantarea per elev care se face diferentiat in functie de ciclurile de studiu. Costul standard a fost anul trecut de 2430 lei. Inmultind aceasta suma cu 0,7, cat este coeficientul la ciclul primar, rezulta o valoare mai mica. Noi incercam sa mai facem rost de bani si din veniturile proprii. Mai inchiriem sala de sport pentru diverse activitati sportive sau sali de clasa pentru invatamantul particular, dar cred ca ne vom descurca abia la limita, cu eforturi foarte mari", a declarat Elena Toma, contabil al Colegiului National Costache Negruzzi.

Cheltuieli mari


La scolile cu un numar mic de elevi, problemele sunt si mai mari. Conducerile unitatilor de invatamant trebuie sa asigure toate cheltuielile cu incalzirea, energia electrica, curatenia sau paza, iar acest lucru la un numar de 200 de elevi este foarte dificil de realizat. "La scoala noastra, unde avem un numar mic de copii, in jur de 240, nu stiu cat de buna este aceasta idee. Poate pentru scolile mari cu multi elevi ar fi o idee buna, dar aici nu cred, intrucat avem foarte multe cheltuieli. Este o scoala veche, cu spatii mari care trebuie incalzite, sunt necesari mai multi bani pentru curatenie, pentru intretinere sau pentru plata curentului electric. Nu cred ca este normala aceasta diferentiere pe coeficienti. Noi, din veniturile proprii pe care le realizam din inchirierea unui spatiu la o scoala de soferi si a salii de sport pentru diferite activitati sportive ocazionale abia reusim sa platim gardianul scolii", a precizat Mariana Dinter, directorul Scolii Carmen Sylva. Sindicalistii din invatamant sunt de aceeasi parere, afirmand ca descentralizarea nu este posibila, mai ales in mediul rural, existand foarte multe scoli din municipiu care nu ar avea forta financiara sa sustina acest program. "Primariile nu au forta financiara si economica de a sustine un proiect atat de pretentios ca cel propus de Ministerul Educatiei. Judetul Iasi ar avea mari dificultati in a sustine o cota parte din salarii, aspect recunoscut si de catre primarul Gheorghe Nichita la dezbaterea pe tema pachetului legislativ din invatamant. Sunt chiar scoli din oras care nu cred ca vor avea o asemenea forta financiara sa poata realiza aceasta descentralizare propusa de minister", a spus Laviniu Lacusta, vicepresedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cheltuieli mari
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

evita  | #32359
Inainte de a comenta costul standard , la care a muncit cativa ani o echipa de specialisti , ar trebui sa cititi pentru a fi mai bine informati
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3272 (s) | 22 queries | Mysql time :0.211755 (s)