News Flash:

Finantele dorm in cazul Fortus SA

14 August 2007
907 Vizualizari | 0 Comentarii
• Ministerul de Finante refuza semnarea ordinelor comune pentru anularea datoriilor SC Fortus SA Iasi, desi Consiliul Concurentei si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au dat avize favorabile • Totodata, statul roman refuza compensarea datoriilor Fortus SA cu sumele pe care MetalExportImport SA Bucuresti, actionarul majoritar de la Fortus, le are de recuperat de la stat, de peste 47 milioane franci elvetieni


Statul blocheaza activitatea uneia dintre cele mai mari fabrici din judet, fara motive clare. Ministerul Economiei si Finantelor refuza semnarea ordinelor comune pentru anularea datoriilor SC Fortus SA Iasi, desi Consiliul Concurentei si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului au dat avize favorabile. Totodata, statul roman refuza compensarea datoriilor Fortus SA cu sumele pe care MetalExportImport SA Bucuresti, actionarul majoritar de la fostul Combinat de Utilaj Greu (CUG) din Iasi, le are de recuperat de la stat, de peste 47 milioane franci elvetieni. Deputatul Petru Movila, din partea PD Iasi, a semnalat problemele sociale de la Fortus SA ministerului, insa raspunsul a intarziat sa apara. "Firma care detinea pachetul majoritar, MetalExportImport, a fost preluata de investitori rusi. Pe cale de consecinta, Fortus SA a trecut in patrimoniul noului actionar.

Fostul actionar a depus toate diligentele pentru obtinerea facilitatilor fiscale prevazute de legislatia in vigoare la data privatizarii. Ulterior, acesta a actionat in instanta institutiile statului pentru recunoasterea drepturilor. Iata, insa, ca statul, prin intermediul ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala - n.r.), scoate la vanzare activele societatii Fortus. Mai mult chiar, ANAF a anuntat scoaterea la vanzare in bloc a activelor firmei iesene, nu fiecare separat, asa cum a procedat in alte cazuri. Doresc sa-mi comunicati daca scoaterea la vanzare a activelor firmei Fortus SA incalca sau nu legea, atata timp cat pe rolul instantei exista un proces in derulare, si care au fost motivele pentru care ANAF a dorit si doreste vanzarea «in bloc» a activelor societatii mentionate, si nu fiecare separat", sustine deputatul Movila, intr-o interpelare adresata Ministerul Economiei si Finantelor.
Reamintim ca problemele cele mai mari cu care se confrunta in acest moment Fortus sunt legate de scutirea datoriilor istorice. Autoritatile de la Bruxelles au constatat, in urma analizelor, ca SC Fortus SA trebuie sa sustina programul de redresare din forte proprii, in proportie de 50,2 la suta. Doar ca, pana la momentul in care Fortus SA nu scapa de sechestrele puse de stat, nu poate obtine nici un credit cu care sa finanteze productia. Fostul CUG Iasi se afla in acest moment intr-o situatie bizara: are contracte, dar nu are cum sa le onoreze. Patronii trebuie sa faca rost de 11,96 milioane Euro. Atat Fortus SA, cat si actionarii majoritari de la MetalExportImport SA, trebuie sa contribuie cu 33 milioane Euro la restructurarea combinatului, in timp ce statul a pus la bataie scutiri de la plata datoriilor in suma de 1.191 miliarde lei (119 milioane RON), dar pe care nu mai vrea sa le acorde, desi planul de restructurare a fost aprobat chiar de AVAS, unul dintre actionarii principali ai companiei iesene. Costul total al restructurarii este de 2.392 miliarde lei (239 milioane RON), echivalentul a 66,38 milioane Euro. Decizia de scoatere la vanzare a activelor Fortus SA Iasi a fost luata de conducere de la Fiscul iesean, mai precis noua directie de administrare a contribuabililor mijlocii.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1261 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013060 (s)