National

Finantele fac astazi anuntul care va modifica preturile din 2015

Publicat: 20 oct. 2014
1
Potrivit legislatiei in vigoare, Ministerul de Finante este obligat ca pana luni, 20 octombrie, sa publice pe site-ul propriu cursul de schimb la care se vor calcula accizele in 2015. Nivelul accizelor influenteaza direct pretul combustibililor, iar anul trecut guvernantii au decis sa foloseasca un artificiu de calcul prin care sa obtina o acciza mult mai mare decat cea care decurgea normal din lege.
In mod normal, acest curs ar trebui sa fie de 4,5018 lei/euro, mult mai mic decat cel folosit in 2014, de 4,7380 lei/euro, scrie Capital.ro.

Citeste si: Cum se va calcula acciza in 2015

In ciuda prevederilor legale, oficialii nu au confirmat, pana in prezent, ca vor utiliza acest curs si au lasat de inteles ca vor modifica, din nou, formula de calcul
„Desi conform modificarilor aduse de HG 77/2014, Ministerul Finantelor Publice este obligat sa comunice pe site-ul sau modul de determinare a valorii in lei a accizelor si a impozitului la titeiului din productia interna cel tarziu pana luni, 20 octombrie, asteptarea este ca nici aceasta prevedere sa nu fie respectata, mai ales ca valoarea in lei este aplicabila dupa 1 ianuarie 2015, aspect care face greu de dovedit orice prejudiciu, in cazul in care cineva s-ar gandi la eventualitatea atragerii raspunderii autoritatilor”, explica Andreea Steinhart, partener taxe, Contexpert.

Citeste si: Deputatul Tudor Ciuhodaru: „Apciza” sau demisia

In ciuda prevderilor clare din legislatie, oficialii ministerului ezita. „Pentru acciza avem un grup de lucru care analizeaza multiple posibilitati. Ultima data erau cel putin trei (modalitati de calcul a accizei – n.r.). Consideram posibilitatea sa ramanem la euro sau sa transformam in lei. Vrem sa fie o modalitate justa, ne uitam foarte atent si cati bani aduce la buget, dar si care este impactul asupra celor care platesc aceasta acciza”, a afirmat Ioana Petrescu.Comentarii
  • Asa cum anul trecut au calculat dupa cum au vrut muschii lor, asa si anul acesta vor incalca legislatia si, ce este mai grav NORMELE BANCARE INTERNATIONALE. O lungesc pentru ca nivelul cursului euro/leu nu este convenabil fiind prea redus. Dar, asa cum un an de zile romanul a acceptat marsavia lui Ponta, asa si anul asta va fi la fel. Paradoxal este ca cei care ar trebui sa se sesizeze primii nu sunt un badea Ghitza sau Vasile de la coada vacii, ci oamenii de afaceri care au un cu totul alt nivel de cultura economica.
    Pe domnisorica asta, care intamplator este vecina (si asta este SINGURUL ei merit) la Cornu cu Adrian Nastase si Miki Spaga, pierde-lis-ar numele prin puscarii, as vrea sa o intreb cat o sa fie la anu’ kila de usturoi, sa stiu ce sa-i spun babei mele, daca merita sa-l duca in piata sau sa-l dea la export, in locul sutelor de mii de vaci si oi pe care le-a promis Ponta prin lumea larga, dar carora li s-au inalbastrit limbile si nu mai sunt vandabile?!

Adauga un comentariu