Eveniment-Social

Finantistii asteapta rezolvarea revendicarilor

Publicat: 01 feb. 2000
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:9652;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•In cazul in care pe 3 februarie nu se va lua nici o hotarare in ceea ce priveste Statutul functionarului din finante, sindicalistii vor intra de luni in greva generala

Desi a trecut mai mult de o luna de la intreruperea grevei de protest a functionarilor din finante, Statutul functionarului din Ministerul de Finante inca nu a fost publicat in Monitorul Oficial. Aceasta in ciuda asigurarilor pe care sindicalistii le-au primit la incheierea grevei, si anume ca statutul va intra in vigoare in cel mai scurt timp. Prin urmare, la Directiile de Finante afiliate Uniunii Federative a Sindicatelor din Ministerul de Finante se vorbeste din ce in ce mai des despre o noua greva, in care sindicatele ar urma sa fie mult mai drastice.

„La una din ultimele intalniri avute cu reprezentantii Ministerului de Finante, am fost asigurati ca Statutul functionarului din Ministerul de Finante va intra in discutii in Parlament odata cu incheierea vacantei, pe 3 februarie. Chiar astazi (n.r. – ieri) au loc la Bucuresti discutii cu ministrul Mircea Ciumara, ca un fel de preambul la ceea ce va avea loc joi. Personal cred ca nici Mircea Ciumara, asa cum nici Traian Remes nu a facut-o, nu va putea sa ne ofere prea multe”, ne-a declarat Virgil Tataru, liderul sindicatului din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice si a Controlului Financiar de Stat (DGFPCFS) Iasi.

In cazul in care saptamana aceasta problema Statutului nu va fi rezolvata, de luni, 7 februarie, sindicalistii din finante sunt hotarati sa declanseze o noua miscare de protest, de data aceasta fara nici un fel de concesii. Virgil Tataru a afirmat, saptamana trecuta, ca va fi „o greva cu lacatul pe usa”.

Va reamintim ca in decembrie, activitatea la trezorerie a fost asigurata cateva ore pe zi, pentru a se permite platirea salariilor bugetarilor, compromis care nu va mai fi facut in cazul unei noi miscari de protest. Aparitia Statutului functionarului din finante ar rezolva si o alta problema aflata in decembrie pe lista de revendicari a protestatarilor, legata de contractul colectiv de munca. Actualul contract, care trebuie renegociat, stipuleaza o grila de salarizare considerata de neacceptat de catre sindicalisti, media salariala fiind in jurul a 800.000 – 900.000 de lei.

Mentionam ca intrarea finantistilor in greva, miscare coroborata cu posibila intrare in greva fiscala a intreprinderilor mici si mijlocii, ar duce la paralizarea intregului sistem de finante.

Adauga un comentariu