News Flash:

Finantistii au facut un compromis

26 Noiembrie 1999
1185 Vizualizari | 0 Comentarii
•Bugetarii isi vor primi salariile •Activitatea la ghiseele Trezoreriei va fi asigurata in proportie de o treime •In acest fel, salariile din armata, sanatate si invatamint vor putea fi platite

Discutiile privind aprobarea statutului functionarului din finante, din cadrul sedintei de ieri a Guvernului, nu au dus la nici un rezultat. Desfasurata pe parcursul a mai multor ore, sedinta Guvernului a fost, pe alocuri, furtunoasa, aprobarea statutului functionarului din finante fiind aminata pentru 2 decembrie.
In aceste conditii, sindicalistii din Directia Generala de Finante Publice si a Controlului Financiar de Stat (DGFPCFS) vor continua greva. Daca ieri programul a fost intrerupt timp de patru ore (intre 8 si 12), astazi nu se va lucra in intervalul 8- 13, activitatea urmind a fi intrerupta cinci ore, conform hotaririlor initiale ale Uniunii Federative a Sindicatelor din Ministerul de Finante. "In urma acestei aminari, miscarile noastre de protest vor continua, fiind foarte probabila o greva generala", a declarat, in cursul zilei de ieri, Virgil Tataru, liderul sindicatului din finantele iesene. Interesant este faptul ca greva generala a fost anuntata de sindicatul din DGFPCFS pe 2 decembrie, data pina la care au fost aminate discutiile privind aprobarea statutului functionarului din finante. In opinia sindicalistilor, aceasta este o noua miscare a Executivului, prin care s-ar dori evitarea unei greve generale.
Cu toate acestea, bugetarii isi vor primi salariile, conducerea sindicatului considerind ca "nu vrem sa lovim tot in semenii nostri". Astfel, printr-o hotarire de ieri a Sindicatului din DGFPCFS Iasi, activitatea Trezoreriei va fi asigurata in zilele urmatoare in proportie de o treime, pentru a putea fi platite salariile din invatamint, sanatate si armata. "S-a luat aceasta hotarire in vederea asigurarii serviciilor esentiale din Trezorerie, cum ar fi plata salariilor bugetarilor. Pe de alta parte, in ceea ce-i priveste pe contribuabili, cum astazi (n.r. - ieri) au avut scadenta certificatele de Trezorerie, a fost asigurat si acest serviciu. In ceea ce priveste celelalte sectoare de activitate, compartimente, servicii, birouri, greva va continua dupa programul stabilit. Nu stiu daca este bine ca am procedat asa, pentru ca cei de la Ministerul de Finante vor avea o scuza pentru a nu mai rezolva revendicarile noastre", a mai precizat Virgil Tataru.
Tot in cursul zilei de ieri, conducerea sindicatului din Directia Finantelor Publice Iasi a trimis o adresa directorului Directiei Muncii si Protectiei Sociale Iasi (DMPS), Ionel Calapod, solicitind medierea intre sindicat si patronat in ceea ce priveste problemele legate de nesemnarea Contractului Colectiv de Munca. "Vom solicita aceasta mediere, chiar daca DMPS, ca institutie, nu poate influenta decizia conducerii administrative in vederea unor rezolvari favorabile ale solicitarilor noastre. Salariul mediu al functionarului din finante, de 1,2 milioane de lei, nu este relevant, in conditiile in care avem colegi, unii chiar cu studii superioare de specialitate, care cistiga lunar 700.000 - 800.000 de lei", a mai precizat Virgil Tataru.
In prezent, in judetul Iasi, lucreaza in Finantele Publice aproximativ 700 de salariati, dintre care peste 650 sint membri de sindicat.
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1262 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013033 (s)