Actualitate

Finantistii promit o greva „cu lacatul pe usa”

Publicat: 21 ian. 2000

•Sindicalistii ieseni sustin ca nu vor mai face nici un fel de compromisuri

Greva de avertisment din luna decembrie a anului trecut, cand timp de doua saptamani activitatea functionarilor din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice si a Controlului Financiar de Stat a fost intrerupta, incepand cu o ora si terminand cu oprirea totala a activitatii, nu a adus nici o solutionare a revendicarilor sindicalistilor, astfel ca protestul va fi reluat. „Vinerea trecuta, la Consiliul National al Uniunii Federative a Sindicatelor din Finante-Vami, a participat si ministrul de Finante, Decebal Traian Remes.

Cu toate acestea, pozitia domniei sale a fost aceeasi din trecut, el promitand ca, odata cu incheierea vacantei parlamentare, Statutul functionarului din Ministerul de Finante va fi publicat in Monitorul Oficial„, ne-a declarat Virgil Tataru, liderul sindicatului din DGFPCFS Iasi. Desi ministrul Remes a promis ca pe 3 februarie va initia publicarea statutului in Monitorul Oficial, reprezentatii sindicalistilor din toata tara au hotarat in unanimitate declansarea unei greve generale, incepand cu 7 februarie.

„Nu mai acceptam nici o alta promisiune din partea autoritatilor, iar in timpul grevei generale nu vom mai face nici un fel de compromisuri, cum am facut la sfarsitul anului trecut. Va fi o greva cu lacatul pe usa, aceasta fiind poate singura modalitate de a ne fi solutionate revendicarile”, a subliniat Virgil Tataru.

In opinia sindicalistilor, ministrul Remes incearca o mutare inteligenta, ce vizeaza intarzierea publicarii Statutului functionarului din finante in Monitorul Oficial pana dupa definitivarea proiectului de buget pe anul acesta. Odata bugetul acceptat, sindicalistii vor trebui sa se multumeasca cu aceleasi salarii, revendicarile acestora, socotite ca fiind „drepturi minime”, urmand a fi mult mai greu de solutionat.

Un alt punct aflat pe lista de revendicari la precedenta miscare de protest l-a constituit semnarea contractului colectiv de munca. „In conditiile in care va aparea Statutul functionarului din finante, contractul colectiv de munca va trebui sa capete o cu totul alta forma, cele doua fiind interdependente. In prezent, acesta este inca nesemnat, dar asteptam urmatoarea miscare a Ministerului de Finante”, a precizat Virgil Tataru.

Statutul functionarului public, in care este inclus si Statutul functionarului din Ministerul de Finante, a fost asumat de catre Executiv in fata celor doua camere reunite ale Parlamentului la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut. Cu toate acestea, publicarea lui in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna practic intrarea acestui act in vigoare, a fost intarziata, executivul motivand acest lucru prin vacanta parlamentara, perioada de timp in care guvernul nu este abilitat sa emita ordonante.loading...

Adauga un comentariu