Local

Firma cunoscuta executata silit! Dreptate in cazul unui iesean tepuit de asigurari

Publicat: 05 sept. 2014
1

@ Societatea de asigurari fortata sa dea banii pagubitului @ Despagubiri de mii de euro pentru victima unui accident @ Trei ani de procese necesari pentru a se face dreptate

Dupa o lunga serie de termene, Judecatoria Iasi a facut in sfarsit dreptate unui iesean care a avut de patimit din cauza unei firme de asigurari cunoscute. Instanta a obligat pe cei de la Carpatica Asig sa ii achite despagubiri lui Ion Mereuta, din comuna Ciortesti, in valoare de peste 16.000 de lei. Dupa ce mai bine de trei ani firma refuzase sa dea banii, chiar daca isi asumase aceasta obligatie printr-o polita de raspundere civila auto, acum s-a vazut executata silit. In acest caz, totul a plecat de la un accident din decembrie 2010, cand Ion Mereuta a fost lovit de o alta masina, in timp ce se deplasa regulamentar pe drumul dinspre Iasi spre Vaslui. Chiar daca cel vinovat poseda o polita RCA valabila emisa de Carpatica Asig, aceasta nu a fost de niciun ajutor pentru pagubit.

Era o zi umeda, cu mazga pe sosea. Soferul care venea de pe celalalt sens nu a adaptat viteza, a intrat pe sensul meu de mers si m-a lovit. Am crezut ca totul va fi in regula. Dar celalalt sofer isi asigurase masina la firma Carpatica Asig, care ne-a respins dosarul de daune. Nu au vrut sa deconteze reparatiile, pe motiv ca accidentul nu s-ar fi petrecut asa cum am spus noi„, a declarat Ion Mereuta.

Motivele invocate de firma de asigurari au fost halucinante, de la invocarea minciunii in dreptul ambilor soferi implicati si pana la scuze si amanari. Singura varianta la care ieseanul a fost obligat sa recurga a fost aceea de a se adresa instantei pentru a-si cauta dreptatea.

Eu i-am dat in judecata pe cei de la Carpatica Asig in 2011 pentru ca au refuzat sa dea banii pentru reparatia masinii. Cel care ma accidentase era asiguratul lor, deci erau obligati sa plateasca. Mai intai Judecatoria Iasi mi-a dat dreptate, apoi Carpatica a depus recurs la Tribunal, care a retrimis dosarul la Judecatorie. In final, dupa mai multe termene, judecatorii mi-au dat dreptate si au hotarat sa ii oblige pe cei de la Carpatica Asig sa plateasca devizul. Valoarea despagubirilor a fost stabilita de expertul care a facut evaluarea la 16.200 de lei. Din acestia, firma de asigurari a platit 11.000 de lei, iar cel care m-a accidentat, Ionut Iftode, 5.000 de lei. Pe langa acesti bani instanta a decis sa primesc si o suma reprezentand penalitati. Pentru ca nu a mai fost cazul sa platesc aceste penalitati voi inapoia Carpatica acesti bani. Nu am vrut decat ceea ce a fost necesar sa imi pot repara masina„, mai spune Mereuta.

Conform noilor prevederi stipulate in ordinul 5 al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, asiguratorul este obligat sa achite un maxim de 80 la suta din valoarea evaluata a autovehiculului, tinandu-se cont de vechimea acestuia. Astfel, suma maxima pe care Carpatica Asig o putea plati in acest caz era de 11.000 de lei, in timp ce restul costului devizului a trebuit achitat de cel care a provocat accidentul. 

Adauga un comentariu