Local

Firma Elba contesta rezultatul licitatiei pentru iluminat

Publicat: 04 feb. 2005
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:55025;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Reprezentantii societatii comerciale Elba din Timisoara sustin ca municipalitatea ar fi facut economii de 2 milioane Euro daca le-ar fi acordat lor castig de cauza in licitatia pentru concesionarea iluminatului public

Rezultatul licitatiei pentru concesionarea iluminatului public este pe cale sa starneasca un scandal de proportii, care ar putea afecta negativ imaginea Primariei iesene. Astfel, licitatia pentru modernizarea si extinderea retelelor de iluminat in sectorul de sud al orasului a fost adjudecata de firma Flash Lighting, care a oferit un pret cu 1,9 milioane Euro mai mare decat firma Romlux. Presedintele Comisiei de licitatie, viceprimarul Constantin Neculau, si directorul tehnic al primariei spun insa ca au calculat pretul oferit de fiecare firma pentru montarea unui punct luminos (stalp de iluminat). Astfel, potrivit afirmatiilor facute de membrii Comisiei de licitatie, firmele care au depus oferte financiare mai mici au luat in calcul un numar mult mai mic de puncte luminoase si au omis zone importante din municipiu unde sunt necesare lucrari de reabilitare a sistemului.

Ofertele participantilor

De mentionat ca pentru acest sector ofertele financiare depuse sunt: Elba – 6,3 milioane Euro, Flash Lighting – 7,2 milioane Euro, Luxten – 8,6 milioane Euro, Romlux – 5,3 milioane Euro. Firma Romlux nu a licitat pentru sectorul din nord, iar SC Elba SA a fost respinsa pe motivul ca nu a putut demonstra ca are experienta in modernizarea instalatiilor de iluminat pentru stadioane, desi avea pregatita o oferta financiara de 6,1 milioane Euro. Licitatia pentru sectorul din nord a fost adjudecata de firma Luxten Lighting, cu o oferta de 6,9 milioane Euro. „Daca firma Elba ar fi castigat licitatia pentru ambele sectoare, municipalitatea ar fi economisit 2 milioane Euro, bani pe care ar fi putut sa-i investeasca in proiecte de interes edilitar atat de necesare unui oras de talia Iasului”, se arata intr-un comunicat de presa trimis la redactia cotidianului ZIUA de Iasi de SC Elba SA.

Semne de intrebare

Mai mult, reprezentantii acestei societati spun ca ar fi trebuit sa castige licitatia deoarece au propus pretul cel mai mic pentru un punct luminos, de 536 Euro, spre deosebire de Romlux – 671 Euro/punct luminos, si Flash Lighting. „Calculele arata ca firma Elba a propus un pret mult mai mare decat castigatorul”, a declarat Mihai Chirica. Reprezentantii firmei Elba scot in evidenta unul dintre lucrurile ciudate care s-au petrecut la aceasta licitatie si care ridica foarte multe semne de intrebare. „Una dintre situatiile de neexplicat la aceasta licitatie, lucru semnalat de presa locala, il constituie faptul ca firma Luxten Lighting a facut pentru sectorul unu (partea de nord – n.r.) o oferta cu 1,6 milioane Euro mai mica decat pentru sectorul doi, in conditiile in care sectorul unu cuprindea in plus si instalatia de nocturna a stadionului ‘Emil Alexandrescu’. Acest lucru este greu de explicat, avand in vedere ca tariful pentru punct luminos ar trebui sa fie acelasi pentru ambele sectoare”, se mai arata in comunicatul de presa trimis la redactie de firma Elba SA.
Constantin MAZILU

Adauga un comentariu