National

Firma la care angajatii si-au luat 19 ani de concedii medicale intr-un an

Publicat: 21 dec. 2015
1

Statistica halucinanta la o firma din Gorj, la care statul este actionar majoritar. Angajatii si-au luat 19 ani de concediu medical. Angajatele de la resurse umane au numarat 7.580 de zile de absente motivate cu scrisori de la doctori.

Firma Minprest de la Rovinari are 1.300 de angajati si ofera servicii de salubritate si mentenanta pentru mai multe societati, inclusiv Complexul Energetic Oltenia, care este de altfel si actionar majoritar. Problemele au aparut la inceputul anului, cand directorul i-a anuntat pe muncitori ca vor trebui sa munceasca mai mult. Practic, o data la cateva luni, vor face schimb de posturi intre ei. Angajatii au fost revoltati si ca sa scape de serviciul care ii intrebuinta serios din punct de vedere fizic, au recurs la metoda concediului medical.

Concediile medicale au inceput sa curga inca din ianuarie. Adeverintele arata ca cei mai multi angajati sufera de dureri acute de spate. Oamenii spun ca ii rapune hernia de disc din cauza muncii grele. Ei trebuie sa asigure curatenia la Complexul Energetic Oltenia, sa ajute la repararea centralelor termice si sa asigure intretinerea cailor ferate si vagoanelelor care transporta carbune. Directorul general spune ca angajatii nu s-au ferit sa ii spuna deschis ca refuza sa munceasca atat de mult.

„Au inceput sa ameninte, daca ne faci asta ne ducem in concediu medical si probleme din astea, deci metehne vechi”, spune Gabriel Giorgi, directorul general al Minprest.

Desi avea banuieli, directorul nu a putut sa faca nimic. O lege data anul acesta elimina verificarile care se faceau acasa la cei care aveau concediu medical. Asa ca a avut mainile legate cand un angajat a adunat 129 de zile de repaus recomandat de doctor. Pe locul doi a fost un muncitor scutit sa vina la serviciu 54 de zile. Cel in cauza explica simplu:

„Nu muncesc atat de mult, dar eu ma duc si verific trei echipe de lucru, deci 12 kilometri dus-intors! Asta intra tot la efort fizic, tot la munca intra”, spune Cristian Trucu, angajat al Minprest.

Pentru cele 7.580 de zile de concediu medical, compania a platit salariatilor, in total, 100.000 de lei, iar statul, prin Casa Judeteana de Sanatate, 200.000 de lei.

„Normal ca influenteaza bugetele si in acelasi timp ne face pe noi sa intarziem platile catre toate societatile comerciale”, spune Daniel Bondoc, director CJAS Gorj.

Salariul mediu al angajatilor care au adunat 19 ani de concediu medical este 1.300 de lei pe luna.

In afara de salariu, angajatii Minprest mai primesc si prime de Paste si de Craciun in valoare de 300 de lei fiecare. De asemenea, primesc o prima de vacanta de 75 la suta din salariu, prime de ziua femeii sau de ziua copilului, dar si tichete de masa in valoare de 200 de lei pe luna.

Deocamdata nu a fost deschisa nicio ancheta. Directorul firmei spune ca singura masura pe care ar putea sa o ia ar fi concedierea angajatilor pe care ii suspecteaza ca au intrat in concediu medical fara motiv.

Citeste mai multe pe digi24





Adauga un comentariu