News Flash:

Firma lui Sinescu ajunge la Parchet

7 Iunie 2005
765 Vizualizari | 0 Comentarii
•Una dintre cele mai grave abateri care a dus la producerea accidentului colectiv de munca de la SC Iasicon SA este consolidarea necorespunzatoare a malurilor •SC Iasicon SA a executat lucrarile fara a respecta in totalitate proiectul beneficiarului •Inspectorul sef Radu Lupasteanu nu stie ce controale au fost efectuate la lucrarile de sapaturi pentru inlocuirea conductelor de canalizare din Pacurari si care au fost neregulile constatate •Dosarul intocmit de ITM va fi inaintat Parchetului

Ancheta desfasurata pana in prezent de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) in privinta accidentului colectiv de munca de la punctul de lucru din Pacurari, al societatii comerciale Iasicon SA, a evidentiat faptul ca firma de constructii a incalcat grav legislatia in vigoare. Conform celor declarate de inspectorii ITM, cauza principala care a dus la producerea accidentului colectiv de munca a fost consolidarea necorespunzatoare a malurilor celor doua santuri de inlocuire a conductelor de canalizare. O alta incalcare grava a legislatiei savarsita de firma de constructii condusa de Titel Sinescu este aceea ca nu a fost respectat intocmai proiectul lucrarii. Desi in proiectul intocmit de Regia Autonome Judeteana de Apa Canal - RAJAC, beneficiarul lucrarii, era prevazut ca malurile sa fie consolidate cu structuri metalice, SC Iasicon SA a folosit dulapi din lemn, motiv pentru care unul dintre maluri s-a surpat peste patru muncitori, dintre care doi erau detinuti de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi. Pana in prezent, vinovata de accidentarea celor patru persoane se face conducerea SC Iasicon SA. "Ancheta este inca in derulare. Din ceea ce s-a verificat pana acum reiese faptul ca firma de constructii nu a respectat in totalitate proiectul. In primul rand nu au fost respectate prevederile legale privind sprijinirea malurilor. Proiectul beneficiarului a fost intocmit corect, dar firma de constructii nu a respectat acest proiect", a declarat George Albulescu, inspector sef la ITM.

Nestiutorul Lupasteanu

O alta institutie care se face vinovata de producerea accidentului colectiv de munca este Inspectoratul Judetean in Constructii (IJC). Conform legii, inspectorii IJC erau obligati sa verifice derularea lucrarilor de constructii. Imediat dupa inceperea lucrarilor, legea obliga aceasta institutie sa verifice modul in care au fost derulate lucrarile si daca firma de constructii respecta normele legislative. Mai mult, constructorul era obligat prin lege ca dupa fiecare faza determinanta (fiecare lucrare) sa solicite o inspectie din partea IJC. Contactat telefonic in cursul zilei de ieri, Radu Lupasteanu, inspector sef la IJC, a refuzat sa dea un raspuns clar asupra controalelor efectuate la aceasta lucrare pe motiv ca a fost in concediu timp de doua saptamani si nu are la indemana un calculator ca sa verifice acest lucru. "Din cate imi amintesc s-a efectuat cel putin un control la lucrarile executate de SC Iasicon SA la inlocuirea conductelor de canalizare din Pacurari. Nu stiu care au fost rezultatele. Eu am fost plecat doua saptamani in concediu si nu am acum un calculator ca sa verific. Nu va pot da aceste informatii", a declarat Radu Lupasteanu. Daca acesta sustine ca s-a efectuat cel putin un control la aceasta lucrare, cum de nu s-a sesizat faptul ca SC Iasicon SA executa lucrarile fara a respecta in totalitate cerintele proiectului? Accidentul colectiv de munca a avut loc inainte de perioada de concediu a inspectorului sef Lupasteanu. Fiind vorba de un accident colectiv de munca, macar din curiozitate inspectorul sef Lupasteanu trebuia sa verifice daca subalternii au efectuat vreun control la IJC si care au fost neregulile constatate. Dar viata a patru oameni, care a fost pusa in pericol de cei care trebuiau sa respecte legea, probabil nu conteaza pentru seful IJC.
Firma de constructii nu trebuia sa accepte demararea lucrarilor pana nu obtinea avizul pentru inchiderea circulatiei pe tot carosabilul, dar acest lucru a fost trecut cu vederea, chiar daca viata muncitorilor era pusa in pericol. Dupa finalizarea anchetei, dosarul va fi inaintat la Inspectia Muncii Bucuresti pentru aprobare si apoi Parchetului, deoarece este vorba despre un accident colectiv de munca.
Magda OLTEANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1330 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014533 (s)