Economic Local

Firmele din Iași, amendate cu aproape 80.000 de lei de Garda de Mediu Iași într-o singură lună. Incendiile de vegetație s-au înmulțit în anul 2020

Publicat: 06 aug. 2020
Printre neregulile descoperite de Garda de Mediu Iași sunt nerespectarea obligațiilor privind protecția atmosferei, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor
Garda de Mediu Iași a amendat cu aproape 80.000 de lei operatorii economici care au poluat aerul din Iași

Firmele din Iași care au încălcat legislația de mediu au fost amendate cu aproape 80.000 de lei în luna iulie 2020. Neregulile constatate de comisarii de la Garda de Mediu Iași sunt lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, nerespectarea obligațiilor privind protecția atmosferei, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, arderea vegetației uscate, a stufului sau tufărișurilor fără acceptul autorității pentru protecția mediului.

Firmele din Iași care au încălcat legislația de mediu au fost amendate cu aproape 80.000 de lei în luna iulie 2020. În luna iulie 2020, comisarii de mediu din Iași au efectuat 94 de inspecții planificate și neplanificate, din care 65 de controale în domeniul controlului poluării industriale și 29 de controale în domeniul biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate. Controalele realizate au vizat cu prioritate soluționarea sesizărilor înregistrate la instituția de mediu, precum și verificarea proiectelor depuse spre finanțare sau finanțate deja prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, Garda Națională de Mediu contribuind astfel la mecanismul de absorbție a fondurilor europene.

Firmele din Iași nu respectă măsurile de salubrizare și au fost reclamate la Garda de Mediu Iași

Pentru neconformitățile constatate la firmele din Iași au fost aplicate 19 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 79.000 de lei. Potrivit comisarilor de mediu din Iași, cele mai grave probleme au fost la arderile necontrolate a vegetației uscate, dar și gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor.

„Cu ocazia acestor controale, au fost stabilite neconformități, constând în lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, nerespectarea obligațiilor privind protecția atmosferei, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, arderea vegetației uscate, a stufului sau tufărișurilor fără acceptul autorității pentru protecția mediului”, susțin reprezentanții Gărzii de Mediu Iași.

Arderile necontrolate de la depozitul de deșeuri de la Țuțora au provocat poluarea aerului atmosferic din Iași

Cea mai mare amendă a fost aplicată pentru poluarea aerului cu fum rezultat din arderea deșeurilor.

„În această perioadă, pe teritoriul județului Iași s-a înregistrat un episod de poluare a factorului de mediu generat de autoaprinderea deșeurilor din depozitul de deșeuri de la Țuțora. Pentru poluarea aerului atmosferic cu fum rezultat din arderea cu flacără deschisă a deșeurilor, operatorul depozitului a fost sancționat contravențional cu amendă de 15.000 de lei. Tot în această lună au avut loc și câteva episoade de afectare a calității aerului, solului și biodiversității generate de arderea deșeurilor sau a vegetației uscate”, potrivit Gărzii de Mediu Iași.

Ieșenii care au solicitat fonduri europene pentru investiții în agricultură, verificați de Garda de Mediu Iași

Comisarii de mediu au desfășurat în această perioadă și alte activități conform cu atribuțiile legale: întocmirea de puncte de vedere în cadrul procedurii de reglementare a proiectelor, participarea la ședințele de avizare tehnică a planurilor și proiectelor, participarea la ședințele de avizare tehnică a planurilor și proiectelor, la ședințe de dezbateri publice, la întâlniri cu societatea civilă, cu mediul universitar precum și la întrunirile determinate de pandemia COVID-19 ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași.

Amenzi de aproape un milion de lei, aplicate de Garda de Mediu Iași în anul 2020, pentru poluare

În primul semestru al anului 2020, comisarii de la Garda de Mediu Iași au realizat 603 inspecții neplanificate și planificate, dintre acestea 429 de controale sunt în domeniul controlului poluării industriale și 174 de controale în domeniul biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate. Controalele efectuate din anul 2020 au vizat cu prioritate soluționarea sesizărilor înregistrate la Garda de Mediu Iași, precum și verificarea proiectelor depuse spre finanțare sau finanțate deja prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Sancțiunile pentru arderi de vegetație necontrolate, cuprinse între 3.000 și 6.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice

Reprezentanții Gărzii de Mediu Iași susțin că efectele poluării asupra mediului sunt grave, de aceea se aplică amenzi drastice.

„Dincolo de aspectele legale descrise și de efectele asupra mediului, ambele fapte prezintă și un pericol real și imediat asupra sănătății umane, chiar dacă făptuitorii nu pun nici un preț pe sănătatea mediului, diferența dintre cele două moduri de operare fiind raza spațială de acțiune. Totodată, trebuie subliniat că fumul rezultat din arderea deșeurilor diverse are proprietăți extrem de toxice, expunând riscului de afecțiuni pulmonare (inclusiv cancer) în primul rând copiii și bătrânii”, spun specialiștii Gărzii de Mediu din Iași.

Adauga un comentariu