News Flash:

Fiscalitatea exagerata - obstacolul reformei economice

20 Iunie 2000
1114 Vizualizari | 0 Comentarii
Nivelul exagerat al fiscalitatii reprezinta pentru agentii economici principalul obstacol in derularea eficienta a reformei economice. S-a constatat ca in cele mai dese cazuri nivelul actual al taxelor si impozitelor impovareaza angajatorul si angajatul intr-o maniera ce favorizeaza griparea angrenajelor economico-financiare stabilite intre agentii economici, angajati si bugetul de stat. Materialul isi propune sa faca o trecere in revista a fenomenelor generate de nivelul crescut al fiscalitatii.

Impozite, accize, taxe vamale, asigurari sociale si fonduri speciale
Principalul impozit este cel pe profit care "taie" 25% din ceea a produs o firma. Al doilea impozit este cel pe salarii care variaza in functie de nivelul de incadrare al angajatului intre 18-33%. Impozitul pe dividende mai "musca" inca 5% din profit. TVA, stabilit la o cota de 19%, accizele si taxele vamale diminueaza intr-o masura apreciabila profitul unui agent economic. Contributia la bugetul asigurarilor sociale se ridica la 30-40% din fondul de salarii. Dupa epuizarea principalelor taxe si impozite, agentii economici sunt obligati, in functie de specificul activitatii, sa cotizeze la nu mai putin de 13 fonduri speciale. Este lesne de inteles ca eludarea legislatiei care statueaza fiscalitatea este des incalcata de agentii economici, evaziunea fiscala si restantele la bugetul asigurarilor sociale fiind doar partile mai vizibile si cu efecte directe asupra actualelor angrenaje economico-financiare.

Jumatate din firmele private nu au inregistrat contracte de munca
Inainte de 1989, in judetul Iasi existau aproximativ 250.000 de angajati. Legislatia existenta la acea vreme facea imposibila munca la negru. In prezent, numarul angajatilor abia ajunge la 180.000. Potrivit statisticilor elaborate recent de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi doar jumatate din firmele cu capital privat au inregistrat contractele de munca individuale ale angajatilor. La ITM Iasi, 11.182 de firme private din cele 21.983 existente in evidentele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Iasi au inregistrat 116.018 contracte individuale de munca sau conventii civile. Diferenta pana la 180.000 de angajati reprezinta numarul persoanelor care isi desfasoara activitatea in sectorul bugetar si in cadrul agentilor economici cu capital mixt. Diferenta de 70.000 existenta intre numarul angajatilor inainte de 1989 si pana la inceputul anului 2000 poate fi explicata prin pierderea locurilor de munca in urma proceselor de restructurare a economiei la nivelul judetului sau prin pensionare. Ponderea o detine insa pierderea locurilor de munca.

Un iesean din patru munceste la negru
Printre cei care sunt luati in vizorul ITM Iasi se numara si agentii economici cu capital privat. "Nu exista inca o statistica din care sa rezulte cu exactitate numarul celor care muncesc la negru. Numarul celor care lucreaza fara sa aiba contract de munca sau conventie civila reprezinta circa o treime din numarul actual al angajatilor. Daca facem diferenta intre numarul de contracte de munca existente inainte de 1989 si cele pe care le avem inregistrate in prezent rezulta o cifra de aproximativ 70.000. O parte din fostii angajati s-au reintors la tara dupa punerea in aplicare a Legii fondului funciar. In jur de 60.000 de ieseni care muncesc fara sa fie inregistrati", a declarat Andrei George Albulescu, inspectorul sef al ITM Iasi.

Un angajat asigura protectia sociala pentru alte doua persoane
Raportand numarul angajatilor la cel al populatiei judetului Iasi rezulta ca primii detin o pondere de 21%. Potrivit datelor preluate de la Comisia Judeteana de Statistica Iasi, pensionarii, scolarii si somerii reprezinta aproximativ 43% din populatia judetului. Un calcul elementar conduce la faptul ca un angajat asigura, la nivelul judetului Iasi, protectia sociala pentru alte doua persoane. Dezechilibrul este evident, acesta regasindu-se in fragilitatea sistemului de asigurari sociale si prin intarzierile cu care sunt alocate ajutoarele de somaj si alocatiile pentru elevi. Este dificil de evaluat care ar putea fi contributia la bugetul asigurarilor sociale, in contextul existentei unor contracte de munca sau conventii civile, a celor aproximativ 60.000 de ieseni care actualmente muncesc la negru. Se poate afirma insa ca sumele care ar fi preluate de la acestia ar diminua intr-o proportie apreciabila presiunea financiara la care este supus sistemul de asigurari sociale.

Cresc restantele la bugetul asigurarilor sociale
Restantele acumulate de agentii economici din judetul Iasi la bugetul asigurarilor sociale in luna aprilie s-au ridicat la 393,9 miliarde lei. Fata de luna martie, nivelul acestora a inregistrat o crestere cu 16,57%. Repartizarea restantelor pe agenti economici nu este uniforma. 45 de agenti economici, reprezentand 1% din totalul acestora, detin 88,67% (349,3 miliarde lei) din restantele la bugetul asigurarilor sociale. Ceilalti 99% din agentii economici, reprezentati de 4.302 firme, cumuleaza restante de 44,6 miliarde lei.

Evaziunea fiscala in topul infractiunilor financiare
Numai in luna aprilie, functionarii Directiei Generale a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat au depistat 32 de cazuri de evaziune fiscala din totalul de 41 de infractiuni reperate in urma actiunilor de control. Valoarea amenzilor aplicate agentilor economici evazionisti precum si sumele recuperate s-au apropiat de 550 de milioane de lei. Acesta este nivelul profitului unui agent economic rentabil care are intre 50-60 de angajati. Dimensiunile efectelor eludarii fiscului sunt insa mult mai mari. Dupa toate probabilitatile, nivelul evaziunii fiscale este cu mult mai mare decat cel reflectat din statisticile oficiale datorita efectivelor reduse ale organelor de control cat si datorita inventivitatii celor care desfasoara activitati economice ilicite.
Ovidiu MARDARE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1411 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015319 (s)