Actualitate

Fiscul executa averea unor combinatori cu fonduri europene. Paguba de milioane de euro

Publicat: 07 feb. 2016
1

@ Societatile comerciale controlate de acesti afaceristi au beneficiat de o finantare europeana de 3 milioane euro @ Societatile au dat faliment, iar banii s-au pierdut

Incercare disperata a autoritatilor de a recupera banii care se cuvin autoritatilor de la patronii unor firme care au cheltuit si fonduri europene considerabile, fara sa se stie concret ce s-a facut cu banii. Este vorba despre familia Gafita, care a patronat ani de zile firmele Stephani, Stephani SRL, Vog Investment SRL si Stephani Impex SRL. De altfel, afaceristii sunt urmariti penal pentru ca au sustras bunurile firmelor imediat dupa ce acestea au intrat in faliment.

Zilele trecute, Directia Regionala de Finante a depus o cerere prin care solicita sa se aprobe executarea averii lui Octavian Gafita, solicitatea fiind facuta din cauza faptului ca in, perioada urmatoare, una din firmele sale urmeaza sa fie radiata fara sa se poata recupera banii care se cuvin statului. Firma in cauza este Stephani Impex SRL, iar cererea de executare nu s-a facut numai pentru recuperarea taxelor si impozitelor neachitate, in suma de 130.680 lei, ci si in incercarea de a acoperi paguba suferita de ceilalti creditori, cum ar fi Banca Comerciala Romana, care solicita rambursarea unui credit restant in valoare de 3.493.000 lei. Valoarea totala a datoriilor societatii este de 6.457.365 lei. Cealalta firma patronata de familia Gafita, si anume Stephani SRL, a beneficiat de o finantare europeana de circa 3 milioane euro, alocata prin programul SAPARD pentru a amenaja la marginea drumului european, intre municipiul Iasi si Letcani, unul dintre cele mai moderne depozite frigorifice din judetul Iasi. Hale cu suprafete utile de sute de metri patrati, dotate cu instalatii frigorifice moderne, in care urmau sa lucreze zeci de angajati, s-au numarat printre promisiunile facute de patronii firmelor europene institutiei care a aprobat proiectul, respectiv Agentiei de Dezvoltare Nord-Est. Din toate aceste promisiuni au ramas doar zeci de procese de recuperare a banilor europeni, ai statului roman si ai altor societati private din Romania. Firma a reusit sa cheltuie circa 200.000 euro din suma totala alocata fara sa finalizeze proiectul. Autoritatile de implementare a fondurilor europene au sistat finantarea, in momentul in care au constatat ca societatea inregistreaza unele probleme financiare.

Urmarit penal. Prima data, procurorii l-au iertat

Cu toate trei firmele in faliment, Octavian Gafita a facut tot ce a putut pentru a pagubi statul si ceilalti creditori. Lichidatorul firmelor sale a fost nevoit sa depuna plangere penala impotriva lui Gafita, pentru ca a refuzat sa predea bunurile firmelor falimentare. Conform Legii, aceste bunuri urmau sa fie vandute pentru recuperarea banilor care se cuvin statului si celorlalti creditori. De exemplu, Virgil Octavian Gafita nu a predat lichidatorului un numar de 7 masini care erau puse garantie pentru un credit in valoare de 400.000 euro contractat de la BCR in anul 2007. Este vorba despre 2 masini marca Kya, 2 Renault si 3 Peugeot. Plangerea penala a fost depusa la Parchetului de pe langa Tribunal Iasi. Initial, procurorul de caz a dispus scoaterea de sub urmarire penala a lui Gafita. Prim procurorul Parchetului de pe langa Tribunal a infirmat solutia, preluand cazul in ancheta proprie.

Comentarii
Adauga un comentariu