Stiri medicale

Fitness-ul este eficient in osteoporoza

Publicat: 10 dec. 2010
7

Citiva cercetatori au pus la punct un studiu ce demonstreaza ca 10 minute de exercitiu fizic cu o minge umflata special pot ajuta la refacerea oaselor, in mod special la femeile suferinde de osteoporoza.

Robert L. Swezey sugereaza intr-un articol publicat in revista Journal of Rheumatology faptul ca deprinderea efectuarii de exercitii fizice este mai eficienta pentru femei suferinde de osteoporoza, decit mersul pe jos, recomandat in prezent de catre Institutul National pentru Sanatate, pentru refacerea tesutului osos.

Cercetatorul Robert L. Swezey este profesor de medicina la Universitatea din California, Los Angeles. Acest studiu a fost facut cu ajutorul a 40 de femei aflate la menopauza si suferind de osteoporoza. Acestea au efectuat exercitii izometrice pe diferite grupe de muschi, utilizind o minge umflata partial si avind atasate curele pentru rezistenta. Aceste femei au efectuat exercitiile de sase ori pe saptamina, timp de doua luni, dupa care au fost testate. Rezultatele indicate de testul aplicat au demonstrat, in afara puterii musculare crescute, ca formatia osoasa era semnificativ refacuta.

Exercitiile isometrice progresive timp de 10 minute pe zi sint un stimulent adecvat pentru muschii gitului, spatelui, extremitatilor si pot reface formatiunile osoase, scrie acesta. Toti participantii la acest studiu erau pacienti ai Clinicii Swezey de Profilaxia si Tratamentul Osteoporozei. Exista bineinteles si opinii ce contesta rezultatele studiului. Motivatiile fiind faptul ca alegerea pacientilor nu a fost aleatorie si nu a existat termenul de comparatie.

In timp ce majoritatea specialistilor in osteoporoza recomanda mersul pe jos insotit de un set de exercitii pentru fortificarea spatelui, soldurilor si coloanei vertebrale, Swezey afirma ca mersul pe jos este complet gratuit, neavind nici un efect in aceasta afectiune. Probabil ca Swezey este cel ce produce si comercializeaza aceste mingi, afirma unele voci. Swezey nu neaga faptul ca firma producatoare a acestor mingi este proprietatea sa si a fiului sau.

Numarul americanilor predispusi la osteoporoza este impresionant: 28 de milioane, dintre care 80 la suta sint femei. Aceasta boala slabeste structura tesutului osos, predispunind la fracturi. Marile organizatii pentru sanatate, inclusiv Fundatia Nationala pentru Osteoporoza si Clinica Mayo, considera totusi ca mersul pe jos este salutar in profilaxia si tratarea osteoporozei. Potrivit NIH, cele mai bune exercitii fizice pentru oase sint cele cu greutati, in general, cele ce forteaza lucrul contra gravitatiei (inclusiv mersul pe jos, jogging-ul, antrenamentele cu greutati, tenisul si dansul). Afirmatia ca mersul pe jos nu are nici un efect in tratarea si profilaxia osteoporozei este totusi o afirmatie fortata.

Adauga un comentariu