Secretele istoriei

Florence Nightingale, precursoarea serviciului sanitar modern

Publicat: 01 nov. 2013
Florence Nightingale a fost prima infirmiera moderna. Datorita ambitiei si devotamentului de care a dat dovada, spitalele secolului al XIX-lea s-au transformat in institutii de tratament adecvate, dotate din punct de vedere sanitar si cu personal de specialitate gata oricand sa ingrijeasca bolnavii.  
Florence Nightingale s-a nascut in 1820 la Florenta intr-o familie britanica bine pozitionata in societate. Dorinta de a-si ajuta semenii a aparut din adolescenta, confirmarea fiind insemnarile ei din jurnalele acelei vremi. Cu timpul, sentimentele sale au devenit si mai puternice. Se simtea limitata si inutila si isi cauta ocupatii care sa ofere un sens vietii. Aceste dorinte puternice contraveneau planurilor mamei sale, care ar fi dorit s-o marite.
Aflarea vestii ca Florence va deveni infirmiera a avut consecinte violente. In perioada victoriana, infirmierele erau desconsiderate de catre clasa burgheza, spitalul nu era nici pe departe cel mai indicat loc pentru o viitoare doamna de societate.
Parintii sai s-au opus categoric deciziei luate de fiica lor, interzicandu-i orice actiune in acest sens. Reactia parintilor i-a provocat o depresie puternica, Florance pierzandu-si astfel dorinta de a mai trai. In taina, a adunat cat mai multe informatii privind desfasurarea activitatii spitalelor din Anglia, starea lor sanitara si tratamentul oferit. Si-a dezvoltat astfel planul de creare a unui sistem de tratament medical adecvat.
In aceasta perioada i-a cunoscut la Roma (1847) pe Sidney si Liz Herbert, secretarul de stat al Angliei si sotia acestuia. In momentul in care a implinit 31 de ani, Florence s-a decis sa plece in Germania, lasand in urma restrictiile impuse de familie, pentru a urma cursuri de specialitate, scrie timpul.md.
Dupa intoarcerea in Regat, Liz Herbert a recomandat-o pentru functia de directoare a spitalului pentru femei din Harley Street. Institutia dupa spusele lui Charles Dickens, a fost transformata de Florence intr-un adevarat spital: cu bucatarie, grupuri sanitare, farmacie, lifturi si clopotele pentru solicitarea ajutorului.  
Contributia cea mai cunoscuta a lui Florence a avut loc in timpul razboiului din Crimeea (1853-1856). Conditiile din spitalele pentru soldatii englezi raniti in Crimeea, descrise de primul reporter de razboi din istorie, William Russell, erau infricosatoare – lipsea ingrijirea medicala de specialitate iar igena era inexistenta. Pentru a dezamorsa situatia, guvernul britanic a hotarat sa trimita pe cineva capabil care sa se ocupe de acest serviciu si anume pe Florence Nightingale. Aceasta, insotita de 38 dintre cele mai bune infirmiere formate de ea, a ajuns la spitalul de pe front pe 21 octombrie 1854. Bazele britanice erau amplasate in Scutari, (sau Üsküdar, o suburbie a Istanbulului), la 545 km de Crimeea.
Acolo au descoperit soldatii raniti rau ingriti de personalul medical complet demoralizat ca urmare a indiferentei oficiale. Pe deasupra, era o lipsa de medicamente, igiena era neglijata, iar infectiile in masa erau raspandite, multe fiind fatale. Nu exista echipament pentru prepararea mancarii pentru pacienti. Doctorii britanici desconsiderau aportul infirmierelor in recuperarea postoperatorie a ranitilor.
In timpul primei sale ierni la Scutari au murit 4077 de soldati, majoritatea din cauza unor boli ca tifosul, holera si dizenteria, nu din cauza ranilor. In spital conditiile erau mizerabile din cauza suprapopularii, ventilatiei proaste si a lipsei grupurilor sanitare. O comisie sanitara a guvernului britanic a fost trimisa la un moment dat si a reglat aceste aspecte. Mortalitatea a fost redusa.
Nightingale a continuat sa creada ca rata de mortalitate a crescut din cauza alimentatiei proaste si supraincarcarii cu soldati. Dupa ce s-a intors din Marea Britanie, ea a inceput sa colecteze dovezi pentru a le prezenta Comisiei Regale pentru Sanatate in Armata pentru a demonstra ca majoritatea soldatilor au fost omorati de conditiile proaste din spitale. Aceasta experienta a influentat-o si mai tarziu in cariera, ea sustinand mereu importanta conditiilor de trai. Ca urmare, a contribuit la reducerea mortalitatii in armata britanica pe timp de pace, indreptand atentia asupra aspectelor ce tin de igiena in spitale.
O data cu marirea numarului de raniti adusi de pe front, spiritul organizatoric al Florencei a fost apreciat de catre doctori. In acea perioada, ea si-a dobandit numele de „Lady with the Lamp” (Femeia cu lampa), deoarece personalul infirmier facea turul de noapte al saloanelor. Totusi, in momentul in care spitalul a inceput sa functioneze normal, ea s-a imbolnavit atat de grav, incat, dupa revenirea in Anglia, la varsta de 37 de ani, a ramas paralizata la pat.
Cu tenacitate si ambitie, ea si-a depasit invaliditatea, si a condus actiunea de organizare a spitalelor de garnizoana din Anglia, a creat un sistem de sanatate in India, a infiintat si a condus scolile sanitare. Nimeni nu a fost deranjat de faptul ca, practic, consultatiile aveau loc in dormitorul lui Florence sau prin corespondenta. I-au cerut parerea ministri, generali si directori, iar ea le-a raspuns cu acelasi
profesionalism. A ajuns astfel, de-a lungul vietii, sa scrie peste 17.000 de scrisori, ceea ce-i confera un loc inalt in istoria epistolografiei.
Datorita ei, s-a infiintat Academia Medicala Militara si Scoala de infirmiere de pe langa Spitalul Sf. Thomas.
La batranete s-a impacat cu oamenii: mult timp si l-a petrecut cu infirmierele sale la picnicurile organizate la proprietatea surorii sale din Chaydon si si-a vizitat familia. In anul 1901 si-a pierdut definitiv vederea, ceea ce a impiedicat-o sa mai poarte corespondenta. Sase ani mai tarziu, ca recunoastere a activitatii sale, i s-a acordat Ordinul pentru merite deosebite.


loading...

Adauga un comentariu