Actualitate

Florin Cîțu a revocat ordinul privind carantinarea localităților emis de Andreea Moldovan

Publicat: 14 apr. 2021
Florin Cîțu vorbește
Prim-ministrul Florin Cîţu

Florin Cîțu, interimar la Ministerul Sănătății, a revocat ordinul privind carantinarea localităților emis de Andreea Moldovan. Acesta ordin a apărut ieri, 13 aprilie, în Monitorul Oficial și a iscat un scandal fără precedent.

Astăzi, 14 aprilie, după demiterea lui Vlad Voiculescu, premierul Florin Cîțu a devenit ministru interimar la Ministerul Sănătății. Decizia a fost luată de președintele României, Klaus Iohannis.

Ce prevedea ordinul revocat de Florin Cîțu

În urmă cu o zi, în Monitorul Oficial a apărut un ordin, semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, în care erau menționate noi criterii de carantinare a localităților: nivelul de testare pentru COVID,  rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

Premierul Florin Cîțu nu și-a dat acordul pentru acest ordin.

Ordinul era fundamentat pe un punctaj pe baza unei grile. Dacă aveau minimum 60 de puncte, municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori puteau intra în carantină. În ceea ce privește restul localităților, acestea puteau intra în carantină dacă aveu minimum 70 de puncte. Carantina înceta doar în momentul în care rata de incidență scădea sub trei cazuri la o mie de locuitori.

În baza ordinului publicat în Monitorul Oficial, criteriile de care depindea carantinarea unei localități erau:

Criterii pentru instituirea carantinei zonale pentru municipii/zone metropolitane cu peste 100.000 de locuitori – minimum 60 de puncte:

Număr de teste efectuate în ultimele 7 zile
Rata de pozitivitate în ultimele 14 zile
Rata de incidență cumulată în 14 zile
Trendul incidenței cumulate pentru ultimele 14 zile
Număr de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT* 100
Grad de ocupare a paturilor ATI în județ
Grad de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID-19 în județ

Criterii pentru instituirea carantinei zonale pentru restul zonelor – minimum 70 de puncte:

Rata de incidență cumulată în 14 zile
Trendul incidenței cumulate pentru ultimele 14 zile
Număr de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT* 100
Grad de ocupare a paturilor ATI în județ
Grad de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID-19 în județ

Florin Cîțu, interimar la Ministerul Sănătății

După demiterea lui Vlad Voiculescu, prim-ministrul Florin Cîțu va asigura interimar conducerea Ministerului Sănătății. Premierul a anunțat că după refuzul lui Dan Barna de a asigura interimatul la Sănătate, i-a înaintat lui Klaus Iohannis, președintele României, propunerea ca Florin Cîțu să o facă, iar liderul statului a fost de acord.

Premierul a transmis că a avut deja o întâlnire cu secretarii de stat de la Sănătate, urmând ca joi, 15 aprilie, să aibă loc o ședință de Guvern. Din cauza refuzului miniștrilor USR-PLUS de a participa, ședința de astăzi a fost amânată.

„Odată cu propunerea de revocare din funcţia de ministru a lui Vlad Voiculescu am trimis domnului preşedinte şi propunerea de numire a domnului Dan Barna în funcţia de ministru interimar al Sănătăţii. Având în vedere refuzul domnului Dan Barna de a-și asuma această responsabilitate în acest moment, am înaintat președintelui României o nouă propunere, persoana mea, propunere care a fost acceptată de domnul președinte. Astfel, o să preiau interimatul Ministerului Sănătății, până când colegii mei de coaliție vor numi un ministru care să preia aceste atribuții.

În acest sens am avut deja o întâlnire cu o parte din conducerea Ministerului Sănătății, iar mâine o să am două conferințe online, una cu toți directorii de DSP și cu toți directorii spitalelor COVID. În continuare rămâne o prioritate pentru mine, în această perioadă dificilă, să asigurăm cele 1.600 de paturi pentru Terapie Intensivă și, în același timp să gestionăm această perioadă dificilă.

Tot mâine, vom avea ședință de Guvern, adică sunt mai multe acte normative, importante pentru toți românii, care trebuie adoptate, o parte dintre ele care vin de la Ministerul Sănătății, acte normative, care nu suportă adunarea.”, a declarat premierul Florin Cîțu, miercuri seară, la Palatul Victoria.

Adauga un comentariu