Actualitate

Florin Cîțu, după ce președintele la propus pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier: „Mâine PNL va discuta situația politică la zi”

Publicat: 11 oct. 2021
Florin Cîțu
Premierul Florin Cîțu anunță că e de acord cu testarea, însă doar pentru 45 de zile

Președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, a reacționat cu privire la propunerea făcută de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de premier. Acesta i-a trimis pe membrii USR, care în trecut i-au fost parteneri, să negocieze cu Partidul Social Democrat (PSD) și cu cei din Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) după ce au votat împreună moțiunea de cenzură.

„Am luat act de desemnarea făcută de președintele Klaus Iohannis.

De astăzi, responsabilitatea lui Dacian Cioloș, ca premier desemnat, este una imensă. Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susținut moțiunea de cenzură (PSD și AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil.

PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR.

Mâine PNL va discuta situația politică la zi într-o ședință BPN”, scrie Florin Cîțu pe Facebook.

Dacian Cioloș, prima reacție după anunțul președintelui cu privire la funcția de premier

După ce președintele Klaus Iohannis l-a propus pentru funcția de premier, Dacian Cioloș a lansat un mesaj prin care a subliniat faptul că USR este pregătit să se întoarcă la guvernare.

„Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern.

Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice.

Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern.

Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR.”

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că la consultările de luni, 11 octombrie 2021, cu partidele politice a readus în atenție importanța unor chestiuni care necesită să fie rezolvate indiferent de cine guvernează:

„Am avut astăzi consultări cu formațiunile parlamentare, după ce Guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură. În toate discuțiile am reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolvate indiferent cine guvernează.

Este extrem de important să se gestioneze bine situația pandemică. Este foarte important să se gestioneze creșterea prețurilor la energie și să se ia măsuri pentru ca celelalte prețuri să nu crească la un nivel insuportabil pentru populație.

Este foarte important să beneficiem de sumele mari de care poate să dispună România prin Planul Național de Redresare și Reziliență și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate. De asemenea, am reiterat importanța pregătirilor pentru perioada de iarnă și am subliniat că acestea sunt chestiunile cu adevărat importante pentru români și nu certurile politice între diferiți actori”.

 
Adauga un comentariu