Actualitate

Florin Cîţu, previziuni despre anul viitor: „Nu vom mai închide economia, iar preţurile nu vor creşte“

Publicat: 29 oct. 2020
Ministrul de Finanțe Florin Cîțu
Florin Cîțu, prim ministrul României

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat joi, 29 octombrie, că Guvernul a făcut câteva scenarii privind economia României anul viitor. Florin Cîțu susține că nu va închide din nou economia, inflaţia nu va creşte şi dobânzile vor continua să scadă.

Minsitrul Finanațelor este de părere că România are un atu faţă de restul Europei, putând împinge economia prin dobânzi.

„Inflaţia nu va creşte şi dobânzile vor continua să scadă. Au scăzut în fiecare lună anul acesta dobânzile şi vor continua să scadă. Aici, iarăşi, este un atu al României. România mai are loc să împingă economia prin dobânzi. Dobânzile mai au loc să scadă. Rezervele minime obligatorii iarăşi. Deci, lichiditate în economie putem să mai injectăm şi putem să împingem economia”, a declarat Cîţu.

Florin Cîțu: „Am venit pregătit pentru ce era mai rău!“

Ministrul Finanațelor este de părere că a învățat din criza din perioada 2007-2008 și a preluat ministerul pregătit pentru ceea ce e mai rău.

„Astăzi, faptul că am trecut prin acea criză, eram în sectorul privat în 2007 – 2008, am învăţat multe şi am studiat foarte mult fenomenul şi al crizelor şi ţin minte când am preluat mandatul că am spus că pregătesc bugetul «prepare for the worst hope for the best». Cam asta era ideea. Risc management, aceasta am făcut. Situaţia arată mult mai bine decât se aşteptau foarte mulţi, pentru că am învăţat o lecţie foarte simplă: banii într-o perioadă de criză trebuie să circule şi dobânzile trebuie să scadă“, a precizat Florin Cîțu.

„Politica fiscală anul acesta a injectat bani în economie“

Ministrul susține că au fost injectate sume importante în economia românească anul acesta.

„Politica fiscală anul acesta, cu ce mă ocup eu, a injectat bani în economie. La 25 octombrie erau aproape 16 miliarde de lei rămaşi la companii prin măsurile fiscale pe care le-am luat noi. Am mai băgat 3 miliarde de lei în plus TVA faţă de anul trecut….“, consideră Florin Cîțu.

Pregătit pentru cele mai negre scenarii

Florin Cîțu adaugă că este pregătit pentru cele mai negre scenarii și de aceea este pregătit să aplice câteva reguli simple pentru a nu opri economia.

„Am luat în calcul cele mai negre scenarii pentru anul viitor. Ce vreau eu şi am spus din primul moment, nu vom mai închide economia, cum a fost data trecută, două luni de zile, pentru că am învăţat. Şi vă spun că nici atunci nu o închideam dacă găseam rezervele cu ceva în ele. Nu am găsit nimic în rezerve, dar am învăţat cum să navigăm. Este o perioadă dificilă. Trebuie să trăim cu acest risc, dar nu putem nici să oprim economia. Atunci prin reguli simple pe care le respectăm eu cred că putem să continuăm”, a mai spus Florin Cîţu.

„Trebuie să plătim în acest an aproape 50 de miliarde de lei datorii făcute de PSD”

Florin Cîțu mai susține că România va avea de plătit suma imensă de 50 de miliarde de lei.

„Marcel Ciolacu, veţi plăti toţi pentru distrugerea economiei! PSD a distrus economia României. În 2020 trebuie să plătim aproape 50 de miliarde de lei datorii făcute de PSD în perioada când economia globală avea creştere economică. Ca să fie clar, aproximativ 50 de miliarde doar în 2020. Peste câteva zile trebuie să plătim aproape 10 miliarde de lei pentru un împrumut făcut de Dragnea şi Ciolacu în august 2017“, a zis Florin Cîțu.

Comentarii
Adauga un comentariu