Actualitate

Florin Cîțu visează frumos: „Nu vom avea nevoie de FMI în acest an!“

Publicat: 30 iun. 2020
ALT=
Florin Cîțu visează frumos: „Nu vom avea nevoie de FMI în acest an!“

Florin Cîțu visează frumos! Ministrul Finanțelor a declarat că România este singura țară din afara zonei euro care nu are nevoie de o finanțare de la o instituție tip FMI.

„Nu vom avea nevoie de FMI. În 2020 am reuşit o premieră: suntem singura ţară care nu este în zona euro, care are un deficit ce se va duce spre 7% şi să nu aibă nevoie de finanţare de la o instituţie financiară cum este FMI. Banii îi vom obţine de pe pieţele financiare. Avem încrederea finanţatorilor privaţi. Am avut cea mai de succes emisiune de obligaţiuni în perioadă de criză, cu un interes de 13 miliarde de euro, din care am luat 3,3 miliarde. În criză ne-am împrumutat pe perioade lungi, de 15-20 de ani şi bineînţeles că ne uităm în continuare să ne finanţăm atât de pe piaţa internă. Mai pregătesc o surpriză pentru români în ceea ce priveşte împrumuturile. Dobânzile sunt în jos, în jur de 3% la lei, depinde de scadenţă. Aici lucrăm foarte bine şi cu banca centrală”, a spus ministrul.

Florin Cîțu visează frumos: Vrea bani de la români pentru investiții

Florin Cîțu susține că mâine va emite o emisiune în lei și că birocrația l-a oprit să facă asta mai de mult.

„Pe 1 iulie cred că emitem o emisiune în lei pentru români. Sunt ordine semnate de mine, dar ştiţi că birocraţia are o inerţie mai mare. Pentru persoanele fizice, scadenţele vor fi până la 5 ani. Este un program mai flexibil. Înainte puteai să pui bani în acest program şi nu puteai să-i mai scoţi 5 ani“, a precizat ministrul de Finanțe.

Florin Cîțu promite și bonificații pentru românii care vor să investească în Guvern.

„Noi vom da şi nişte bonificaţii, dar este un program prin care sperăm ca românii, dacă au încredere să investească în acest Guvern, bani aceia vor fi folosiţi pentru investiţii, pentru a reconstrui România. Va fi o dobândă bună, competitivă”, adaugă Florin Cîțu.

Aberațiile lui Cîțu: Toate țările o duc prost, dar noi o ducem destul de bine!

Ministrul de Finanațe susține că România va înregistra în acest an un deficit bugetar de 6,7% din PIB, iar contracția economică se va situa la final de an la 2,2% din Produsul Intern Brut.

„Economia globală trece astăzi printr-o criza nemaiîntălnită, în care a trebuit să ținem mai întâi oamenii sănătoși, dar nici să omorâm economia. A fost o provocare mare pentru acest Guvern. Noi ne uităm la noi, dar lucrurile sunt dificile pentru toate economiile. În SUA se estimează un deficit bugetar de aproape 24% din PIB, în acest an.

În Europa, zona euro, va fi în jur de 13%, iar în Romania de 6,7% din PIB. În acest moment și lucrurile arată ok. Am reușit, prin măsurile pe care le-am luat, să avem primul trimestru de creștere economică, deci 2,4% din PIB, ceea ce a fost, după Irlanda, cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. PIB-ul la 6 luni, avem trimestrul 2 care este afectat negativ, și aici vom avea o contracție a economiei într-un scenariu care merge pentru final de an spre minus 2,2% din PIB pentru tot anul“, a spus Cîțu.

Adauga un comentariu