Local

Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, despre valul al patrulea al pandemiei: „Suntem într-un moment dificil” – FOTO

Publicat: 10 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Astăzi, 10 septembrie 2021, are loc o conferinţă de la presă la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi. Sunt prezenţi, de la ora 14.00, preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, Nelu Tătaru, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe şi managerul unităţii medicale Florin Roşu.

Conferinţa are loc în contextul valului al patrulea al pandemiei de coronavirus.

„Eu cer astăzi tuturor celor care conduc Ministerul Sănătăţii și Guvernul României să ia decizii ferme în ceea ce privește vaccinarea”, a transmis Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi.

Dr. Florin Roșu, despre valul patru al pandemiei

„Suntem în momentul dificil și manageriem situația, din punct de vedere medical trecem de al patrulea val. Nelu Tătaru este unul dintre artizanii care trece prin pandemie. Eram sigur că perioada pandemiei a trecut dar nu ne-am așteptat la valul 4. Noi, ca și spital, întregul colectiv am avut deschidere. Situația din cadrul Spitalului Infecțioase este următoarea. Nu mai îngrijim pacienți în sistem hibrid și doar pacienți Covid-19. Suntem un spital de faza 1 cu cea mai mare experienţă în tratarea Covid-19. Am depus eforturi susținute atât din punct de vedere financiar cât și uman, Avem două terapiii intensive Covid-19 și una mobila. Avem 83 de locuri libere pentru pacienții Covid-19 cu forme medii.

Spitalele din Iaşi sunt pregătite de preluarea pacienților cu forme grave. Susținem și sistemul medical sucevean avem pacienți și din Suceava, dar și din celelalte zone, pacienți Covid-19 cu forme medii. În perioadă mai – august, spitalul a funcționat în sistem hibrid și apoi am transformat spitalul în unitate Covid-19. Spitalul este singurul din zona Moldovei care nu a avut niciun focar de coronavirus.

Am îngrijit peste 900 de pacienți non-Covid-19, cei mai mulți cu patologii HIV SIDA. Asiguram toți pacienții din Iaşi ca spitalul le stă la dispoziție din toate punctele de vedere, să se adreseze cadrelor medicale să nu fim nevoiți să tratăm forme severe a diferitelor patologii. În momentul de fată avem 120 de pacienți pozitiv, peste 99 la sută sunt nevacccinati sau vaccinați cu o singură doză. Avem pacienți care s au prezentat cu o formă severă a bolii. Cadrele medicale sunt consternate cu privire la apariția certificatelor de vaccinare false. Trebuie sancționate aceste acţiuni. Suntem deschiși tuturor întrebărilor și suspiciunilor. Este un act care pune în pericol tot sistemul medical românesc”, a transmis Florin Roșu.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase, despre antivacciniști

„Îndemn ferm către populație, bazat pe studii medicale bine puse la punct, ca vaccinurile sunt sigure. Soluția este să ne vaccinăm și să ne imunizăm. Cu toții ne-am dorit să revenim la normal. Dacă numărul de îmbolnăviri va continua probabil vom ajunge și la anumite restricții. Exista și acest curent anti-vaccin dar suntem aici și datorită vaccinurilor. Nu sunt vaccinuri făcute împotriva populației.

Cum ajunge mesajul la doamna Sosoaca, la antivaccinisti? Am fost cel mai norocos ieșean pentru că am fost primul vaccinat. Mesajul pentru aceste persoane reticente la vaccinare care induc o stare de nesiguranță este că îi putem convinge doar repetând îndemnul la vacvinare. Ar trebui să discutăm cu cadre medicale din rândul acestor persoane antivaccinisti pentru a dispărea neîncrederea în vaccinare”, a transmis medicul Florin Roşu.

Nelu Tătaru, consilier onorific, despre valul al patrulea

„Sunt consilier onorific. Mi-am luat rolul în serios, evaluam situația pe Moldova. Începem cu o evaluare la Spitalul de Boli Infecțioase. Celelalte spitale le avem în vedere în funcție de evoluția cazurilor de Covid-19. În 2023 speram să se termine pandemia. Sunt adeptul purtării măştii în locurile aglomerate. Cer ca autoritățile să adapteze măsurile fiecărei situații în parte. A fost și un proiect de lege care să se aplice legea ultrajului. Nu e vorba doar de doamna Sosoaca care are dosar pentru zadarnucirea bolilor. Sunt necesare aplicarea măsurilor pentru stoparea campaniei anti-vaccinare

Cred că nu va mai fi aceeaşi situație ca în celelalte valuri Covid-19. Vom discuta cu sindicatele pentru a găsi o soluție în cazul personalului medical nevaccinat. În toate ţările europene exista testarea săptămânala în rândul cadrelor medicale. Trebuie să mergem pe principiul unei comunicări mai bune, o reașezare a comunicării. Erau 1.500 de paturi la AŢI, la nivel național. Marți se face transferul de la Euronest la DSU şi va fi transferat și personalul necesar la Spitalul mobil. Din câte am înțeles predarea s-a făcut şi va fi evaluat de DSP”, a transmis Nelu Tătaru.

Adauga un comentariu