Boli si tratamente

Fluctuatiile tensiunii arteriale grabesc declinul cognitiv

Publicat: 22 feb. 2015
7
Fluctuatiile frecvente ale tensiunii arteriale pot agrava deteriorare progresiva a functiei cognitive asociate procesului de imbatranire, potrivit analizei a doua studii publicate in revista „Hypertension“.
Cercetarile au durat cinci ani si au implicat peste 25.000 de pacienti hipertensivi tratati, cu varste de peste 55 de ani, fara deficite cognitive. Toti participantii au fost evaluati periodic, masurandu-li-se  ritmul cardiac si tensiunea arteriala la fiecare sase luni. De asemenea, acestia au efectuat diverse teste (de orientare, de calcul, memorie, atentie etc.) pentru evaluarea functiilor cognitive la inceputul monitorizarilor, la doi ani si la sfarsitul acestora, noteaza adevarul.ro, care citeaza Sciences et Avenir.

Semnele de alarma care anunta accidentul vascular cerebral in cazul femeilor 

Rezultatele au aratata ca o presiune arteriala sistolica mare (> 145 mmHg) se asociaza cu o progresie mai rapida a declinul cognitiv, in timp ce un nivel relativ scazut al acestei valori (
Totusi, riscul cel mai mare de deficit cognitiv a fost inregistrat in cazul persoanelor care au prezentat variatii importante ale tensiunii arteriale de la o vizita la alta (indiferent de valorile avute), precum si un ritm cardiac accelerat. Astfel, cercetarile au condus la concluzia alarmanta ca instabilitatea tensiunii arteriale si pulsul prea rapid produc daune in structura si functionarea creierului, favorizand instalarea mai rapida a dementei.
Adauga un comentariu