Sport

Fluiera printre ingeri! A murit cel mai mare arbitru roman din istorie

Publicat: 01 apr. 2015
1

Cel mai mare arbitru roman din istorie, Nicolae Rainea, s-a stins din viata, la vârsta de 81 de ani. Fostul „central” a fost internat pe data de 28 martie în sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Judetean Galati. Starea lui se agravase în ultima perioada din cauza mai multor afectiuni cronice. Dupa trei zile în reanimare, organismul sau a cedat si medicii nu au mai putut face nimic pentru el. Decesul s-a produs ieri dimineata, în jurul orei 06:00. Nascut pe 19 noiembrie 1933, la Braila, Nicolae Rainea si-a început cariera ca fotbalist, evoluând pentru Laminorul Braila, Metalul Piatra Neamt si Constructorul Bârlad.
„Rainea a fost un arbitru exceptional. Eu am debutat în arbitraj facându-i linie lui Nicolae Rainea. Îmi aduc aminte ca am avut un incident atunci cu un presedinte de club si el mi-a luat apararea. Am fost foarte mândru de treaba asta, pentru ca era mult mai usor sa arunci un tânar arbitru în gura leilor decât sa te iei de un presedinte de club. Dar el avea o forta extraordinara.

Citeste si: Mircea Lucescu, Gheorghe Hagi si Nicolae Rainea, premiati la Gala Best of the Best

El a fost pentru noi mai sus. Întotdeauna ne-am uitat la cei care erau mai sus ca noi, la Rainea, Igna, o generatie de arbitri foarte buna. Am avut o relatie foarte buna, ma suna de fiecare data de ziua mea, îmi ura «La multi ani!» si îmi spunea ca nu o sa uite niciodata ca e ziua mea. Eu l-am respectat foarte mult. Cu siguranta a fost un model pentru toti arbitrii români. Daca nici cei mai buni arbitri, cei care fac performanta, nu pot fi modele, cine sa fie?”, a declarat Ion Craciunescu. Rainea a intrat în arbitraj în 1959, iar dupa trei ani a promovat în lotul divizionar, debutând în prima liga în 1965, primind ecusonul FIFA, dupa alte doua sezoane. Arbitrul a condus 267 de meciuri în prima divizie, având si 115 partide internationale.

„Am aflat primul despre ce s-a întâmplat cu nea Nicu, Dumnezeu sa îl ierte. Mi-e greu sa vorbesc pentru ca am fost foarte apropiati. A murit cel mai înalt vârf al arbitrajului românesc care nu va fi niciodata egalat. A fost un om extraordinar, un om cum rar îi va mai fi dat României sa aiba, cu atât mai putin arbitrajului românesc. Regret enorm, orice as spune în momentele acestea ar fi în plus”, a spus si Adrian Porumboiu. Românul a avut 3 prezente la Campionatele Mondiale (1974, 1978, 1982) si una la turneul final Euro 1980, unde a arbitrat si finala competitiei. Rainea a condus si finala Cupei Campionilor din 1983, câstigata de Hamburg în fata lui Juventus, cu 1-0. Mai mult, a condus si a doua mansa a Supercupei Europei (1978), dar si returul Cupei UEFA (1978).

Comentarii
  • A murit un MARE OM!L-am cunoscut personal!La Vaslui…a fost mentorul lui Porumboiu.DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACESI SA-L IERTE!

Adauga un comentariu