National

FMI a imbunatatit estimarile privind avansul economiei romanesti in 2016 pana la 4,2%

Publicat: 12 apr. 2016

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in crestere la 4,2% estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, de la 3,9% cat estima in luna octombrie a anului trecut, potrivit celui mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat marti de institutia financiara internationala.

Conform prognozelor FMI, Irlanda este singura tara din Europa care va inregistra in acest an o crestere economica mai mare decat cea a Romaniei (5%), in timp ce pe ansamblu Europa va inregistra o crestere economica de 2% iar Europa Emergenta, regiune unde este inclusa si Romania, va inregistra un avans al PIB de 3,5%.

„Cresterea in Europa Emergenta este preconizata sa ramana relativ stabila la 3,5% in 2016 si 3,3% in 2017. Activitatea in regiune a beneficiat de pe urma scaderii pretului petrolului si revenirea graduala din zona euro, dar nivelul ridicat al datoriilor in sectorul companiilor afecteaza investitiile private”, se arata in raportul „World Economic Outlook”.

Citeste si Financial Times: Romania, pe drumul cel bun

FMI avertizeaza ca varful de crestere economica inregistrat in acest an de Romania va fi urmat in 2017 de o incetinire pana la 3,6%, insa chiar si asa Romania va inregistra anul viitor unul din cele mai ridicate ritmuri de crestere economica din Europa, la egalitate cu Irlanda, Letonia si Polonia.

Aceste cifre sunt similare cu cele prezentate luna trecuta de seful FMI pentru Romania, Reza Baqir, cu ocazia prezentarii concluziilor misiunii FMI la Bucuresti, desfasurata in perioada 2 – 14 martie. Potrivit reprezentantului FMI cresterea economica va fi axata pe consum si se va situa la 4,2% in 2016 si la 3,6% in 2017.

La randul sau, Banca Mondiala prognozeaza ca ritmul de crestere economica al Romaniei va accelera la 4% in 2016, sustinut de politica fiscala expansionista si reformele de pe piata muncii, insa avertizeaza asupra riscului intrarii Romaniei in procedura de deficit excesiv.

Citeste si SOC la PRETURILE din Romania! Nu s-a mai intamplat asa ceva de 25 de ani

In ceea ce priveste evolutia preturilor de consum in Romania in acest an, estimarile FMI au fost revizuite de la minus 0,2% in octombrie la minus 0,4%, astfel ca Romania va fi una din putinele state membre UE care va avea in 2016 o inflatie medie anuala negativa. Pentru 2017 insa FMI estimeaza ca preturile de consum in Romania vor inregistra o crestere de 3,1%, cel mai puternic ritm de crestere a preturilor din randul statelor membre UE.

De asemenea, FMI si-a revizuit in urcare si estimarile privind deficitul de cont curent inregistrat de Romania in 2016, de la minus 1,5% in octombrie la minus 1,7%. Deficitul de cont curent se va accentua in 2017, cand ar urma sa ajunga la minus 2,5%.

O veste buna o constituie scaderea ratei somajului, care potrivit FMI ar urma sa se reduca de la 6,8% in 2015 pana la 6,4% in 2016 pentru a ajunge la 6,2% in 2017.

Citeste si Romania a exportat produse agroalimentare de 5,7 miliarde de euro in 2015

La nivel global, FMI a revizuit in scadere la 3,2% estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2016. Noile estimari sunt mai mici 0,2 puncte procentuale fata de datele revizuite din ianuarie si cu 0,4 puncte procentuale fata de raportul „World Economic Outlook” din octombrie. Pentru 2017, FMI mizeaza in prezent pe o crestere economica globala de 3,5%, cu 0,1 puncte procentuale mai putin decat estima in ianuarie si cu 0,3 puncte procentuale sub prognozele din octombrie.loading...

Adauga un comentariu