National

FMI isi va revizui ajutorul daca Ucraina va pierde controlul asupra estului tarii

Publicat: 01 mai 2014
1

Fondul Monetar International (FMI) a recunoscut joi ca planul ajutorului de 17 miliarde de dolari pe care l-a acordat Ucrainei va trebui ‘remaniat’ in cazul pierderii estului tarii, afectat de o insurectie prorusa, potrivit AFP.

‘Daca guvernul central pierde controlul efectiv asupra estului tarii, programul va trebui remaniat‘, a indicat FMI in raportul in care isi detaliaza programul de asistenta financiara Ucrainei, acordat miercuri.

Citeste si Parchetul regional din Donetk luat cu asalt de manifestantii prorusi

Ucraina, care a pierdut deja in martie regiunea Crimeea in beneficiul Rusiei, si-a mobilizat trupele fata de miscarile separatiste in estul tarii, in special la Donetk, plamanul industrial al tarii.

Conflictul in regiune ar putea slabi incasarile bugetare si deteriora in mare parte perspectivele de investitii’, scrie Fondul, adaugand ca situatia economica si bugetara a fostei republici sovietice ar putea prin urmare sa se agraveze mult mai mult decat s-a prevazut.

Citeste si AMENINTARI DIRECTE. Rusia va lua masuri daca Occidentul continua sa impuna sanctiuni

Potrivit FMI, regiunile din est (Donetk, Lugansk, Harkov) reprezinta peste 21 % din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii si 30 % din productia sa industriala.

In caz de escaladare a violentelor in regiune, FMI estimeaza deci ca o ‘crestere’ a ajutorului financiar dat Ucrainei se va dovedi ‘necesara’. Masuri ‘corective’ programului reformelor cerute de Fond ar putea, de asemenea, sa fie avute in vedere, potrivit raportului.

Citeste si Ucraina la un pas de RAZBOI. Inca un oras preluat de separatisti

Adauga un comentariu