International

FMI: Ucraina ar putea avea nevoie de finantare suplimentara de 15 miliarde dolari

Publicat: 10 dec. 2014
1

Ucraina ar putea avea nevoie de finantare suplimentara de 15 miliarde dolari, pe langa programul de 17 miliarde de dolari convenit cu autoritatile de la Kiev, a anuntat FMI care a avertizat guvernele occidentale ca deficitul trebuie acoperit in urmatoarele saptamani, pentru evitarea colapsului, relateaza Financial Times.

Programul de finantare in valoare de 17 miliarde de dolari a fost convenit in aprilie si se incheie in 2016.

Oficiali occidentali participanti la discutii au declarat ca sprijinul pentru suplimentarea masiva a ajutorului este scazut, in conditiile in care Kievul nu a reusit sa progreseze prea mult cu reformele economice si administrative prevazute in program.

Citeste si Inca 500 de milioane de euro pentru Ucraina

„Nu va fi usor. Nu sunt prea multi bani disponibili”, a spus unul dintre oficialii participanti la discutii.

Sursele au aratat ca necesarul de finantare a crescut din cauza contractiei economice de 7% si a prabusirii exporturilor in Rusia, cel mai mare partener comercial al Ucrainei, care au dus la retrageri masive de capital din tara si scaderea rezervelor bancii centrale.

Citeste si Ucraina PLATESTE gazul Rusiei cu AURUL din rezerva de stat

Inainte de inceperea ostilitatilor, estul Ucrainei asigura 16% din PIB-ul tarii.

In lipsa unui sprijin suplimentar, guvernul ucrainean va fi nevoit sa reduca masiv bugetul sau sa intre in incapacitate de plata.

De la inceperea programului de asistenta financiara al FMI, Ucraina a primit 8,2 miliarde de dolari, de la Fond si alte institutii financiare.

Citeste si Vladimir Putin ACUZA FMI: Banii primiti de Ucraina, folositi in conflictul armat

Comisia Europeana analizeaza acordarea unui al treilea ajutor Ucrainei, pe langa cele 1,6 miliarde de euro (2 miliarde dolari) furnizate deja. Guvernul ucrainean a solicitat alte 2 miliarde de euro de la Bruxelles.

O delegatie a FMI se afla in prezent la Kiev pentru discutii cu guvernul provind viitorul programului de sprijin.

Adauga un comentariu