Stiri medicale

Fobia de serpi sau paianjeni, mostenita de la parinti

Publicat: 28 ian. 2011

Frica irationala de serpi sau de paianjeni este un comportament preluat de copil de la parinti, conform unui studiu care dezminte ipoteza ca aceste fobii sunt legate de procesul de evolutie si de instinctul de supravietuire.

Autorii studiului publicat in ultimul numar al revistei Current Directions in Psychological Science, psihologi de la Rutgers University din Newark, sustin ca frica de paianjeni si serpi este dobandita de copil prin socializare, din primii ani de viata.

Frica de serpi, spre exemplu, este una dintre cele mai comune, si in cazul Marii Britanii, una dintre cele mai irationale fobii. Potrivit sondajelor, aproximativ jumatate din populatia Marii Britanii sufera de o forma mai mult sau mai putin accentuata a acestei fobii, desi cei mai multi britanici nu au intrat niciodata in contact cu un sarpe.

Top 10 cele mai frecvente fobii 

Acest studiu este bazat pe un experiment simplu. Cativa copii de sapte luni au fost pusi sa urmareasca doua clipuri, pe doua ecrane alaturate, unul cu un sarpe si altul cu un animal inofensiv. In acelasi timp, copii au fost pusi sa asculte si inregistrari ale unor voci umane inspaimantate sau bucuroase. Cercetatorii au observat ca micutii si-au petrecut mai mult timp uitandu-se la sarpe atunci cand au auzit vocile inspaimantate, fara insa sa dea vreun semn ca le-ar fi teama la randul lor.

Alte studii au demonstrat ca oamenii pot fi invatati sa se teama de absolut orice. Potrivit unui studiu suedez, unor voluntari li s-au prezentau imagini cu serpi si paianjeni, dar si cu inofensive flori si ciuperci, in timp ce li se administrau socuri electrice. Deloc suprinzator, voluntarii au ajuns in scurt timp sa asocieze toate imaginile cu senzatia de teama.

Aceste concluzii contrazic ipoteza conform careia frica de serpi si de paianjeni este innascuta, provenind din perioada in care primii oameni traiau in Africa, impartind mediul cu numeroase specii de reptile si artropode periculoase. loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit