National

Focar de gripă aviară la o fermă de păsări din judeţul Mureş

Publicat: 08 mai 2021
Focar de gripă aviară la o fermă de păsări din judeţul Mureş

Un focar de gripă aviară a fost depistat la o fermă din localitatea Ungheni, județul Mureş. Autoritățile au decis suspendarea comerțului ambulant cu păsări și a comerțului cu păsări vii pentru o perioadă de 30 de zile.

Deciziile au fost luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, după diagnosticarea virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploatație comercială din localitatea Ungheni, județul Mureș.

Astfel, pentru 30 de zile sunt suspendate organizarea și desfășurarea comerțului ambulant cu păsări și a activităților comerciale cu păsări vii (de la puii de o zi până la păsările de reformă) „pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației. Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată”, se arată îântr-un comunicat al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Conform acestuia, la nivel european, pierderile economice cauzate de evoluția gripei aviare sunt foarte mari, statul cel mai afectat fiind Polonia.

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat joi prezența virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o fermă, cu un efectiv de 180.000 de capete, din localitatea Ungheni, județul Mureș.

Gripă aviară la o fermă din Mureş, aproape 180.000 de păsări vor fi sacrificate.
Adauga un comentariu