Economic Local

Focarele de pestă porcină africană din gospodăriile ieșenilor, închise de DSVSA. Numărul de mistreți bolnavi de PPA, în creștere

Publicat: 23 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Focarele de pestă porcină africană din gospodăriile ieșenilor închise de DSVSA. Numărul de mistreți bolnavi de PPA în creștere
A crescut numărul cazurilor de porci mistreți, din Iași, bolnavi de pestă porcină africană

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a închis focarele de pestă porcină africană (PPA) din gospodăriile ieșenilor. A crescut numărul de mistreți bolnavi de PPA

Medicii sanitar veterinari din Iași au închis cele 13 focare de pestă porcină africană (PPA) din gospodăriile localnicilor din orașul Podu Iloaiei, comuna Țigănași, în satul Stejari, în satele Zagavia și Scobinți, comuna Scobinți, în satul Maxut, comuna Deleni, dar și în satul Todirel, din comuna Bârnova. Chiar dacă în județul Iași nu mai este niciun caz de PPA la porcii domestici numărul de porci mistreți care se îmbolnăvesc este în creștere. Numai în ultimele două săptămâni pădurarii din Iași au descoperit 306 cazuri mistreți bolnavi de pesta porcină africană.

Pentru că numărul de animale moarte din cauza acestui virus este în creștere specialiștii iau măsuri pentru a reduce răspândirea pestei porcine africane (PPA). Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași pentru combaterea răspândirii pestei porcine se regăsesc și efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice, de către gestionarii fondurilor cinegetice, pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi.

Focarele de pestă porcină africană la mistreți se închid în doi ani

Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice în condiții de biosecuritate severă, dar și de DSVSA Iași. De asemenea, specialiștii recomandă ieșenilor care au porci în gospodării să fie atenți de unde aduc hrana pentru că, în urma probelor prelevate din teren și analizate de specialiști, a traseului răspândirii virusului pestei porcine africane, au ajuns la concluzia că principalul factor al transmiterii virusului este cel uman.

Localnicii nu respectă măsurile de biosecuritate, păstrează în congelator carnea care este deja infestată cu PPA iar în momentul în care au gătit carnea au transmis virusul și astfel s-au îmbolnăvit toate animalele din gospodării. Medicii veterinari au fost în alertă, mai ales că, în ultima perioadă, a crescut comerțul ilegal de porci și virusul se poate transmite mai ușor. Specialiștii atrag atenția că cei prinși cu porci în portbagaj nu numai că riscă amenzi drastice, ci și confiscarea cărnii. În anul 2021 au fost închise 38 de focare de pestă porcină africană la porcii domestici din gospodăriile ieșenilor.

Fermierii din Iași au luat fonduri europene pentru a proteja afacerile de PPA

Crescătorii de suine din Iași au primit fonduri europene în valoare de 200.000 de euro, în submăsura 5.1 – „Sprijin pentru investițiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile și ale evenimentelor catastrofale probabile”. Fermierii au solicitat banii nerambursabili pentru a preveni răspândirea pestei porcine în fermele cu porci pe care le dețin în mediul rural. Sprijinul acordat prin această submăsură a contribuit la creșterea capacității operaționale de prevenire a apariției epizootiilor și combaterea acestora, dar și reducerea efectelor dezastrelor naturale, a evenimentelor adverse și a evenimentelor catastrofale asupra potențialului de producție agricolă.

Una dintre firmele din Iași care a accesat fonduri europene în valoare de 30.000 de euro, în cadrul acestei submăsuri, este una dintre cele mai mari ferme zootehnice din Moldova. Italianul Fillipo Latini, care deține ferma Latini Com SRL, din Belcești, a salvat afacerea cu ajutorul banilor europeni. Focarele de pestă porcină africană sunt monitorizate de specialiștii DSVSA Iași.

Adauga un comentariu